Чист и уютен дом за 15 минути на ден – вижте тези хитринки!

Събота сутрин е. И вместо да си почетете книжка, да се излегнете на терасата или двора в един удобен шезлонг или да отидете на басейн с децата, се захващате с генерално почистване. Минава съботата, задачите се прехвърлят и към неделята. Не би трябвало почивните дни да протичат така. Как да подходите?

Като начало – сменете подхода: не оставяйте всичко за събота, а разделете чистенето и подреждането на части във всички дни от седмицата. Зареждайте пералнята вечер, като готвите, веднага изплаквайте

почистване на дома

Почистване на дома – бързо и лесно

посудата, а като зацапате плота и печката, ги почистете на мига. Поддържайте чистотата с ежедневни 15 минути в правилния момент, вместо да оставяте работата „за утре“.

Всичко си има място: хаосът често се получава от това, че докато търсим една вещ, разхвърляме останалите.

Затова просто направете ясно разпределение на всички вещи – нека всяко нещо си има ясно място. И най-важното – от вас зависи това да се спазва.

Отървете се от излишното: за да не претрупвате дома си с разни непотребни вещи, веднъж в месеца изхвърляйте остарелите неща – разни стари сметки и документи, брошури, тубички от козметика, буркани, стари счупени играчки, петносани и скъсани дрехи. Следвайте принципа: ако нещо не е ползвано година, значи не ви е нужно.

Мотивирайте се: всяко почистване става по-лесно, ако имате мотивация. Когато ви предстои, просто си представете, че вече е свършено – тази картина ще ви вдъхнови и почистването ще стане по-бързо и лесно.

Не отказвайте помощ: не се поставяйте в ролята на Пепеляшка, на чийто гръб стои грижата за цялата къща.

Разпределете работата между всички членове на семейството – включете и децата: нека те отговарят за своята стая, да си подреждат играчките и дрехите, да почистват с прахосмукачка (разбира се, съобразете ангажиментите според възрастта), пише „Журнал“. Съпругът ви може да се грижи за боклука и за почистването на хола и коридора, а за вас да останат кухнята и спалнята, а пък чиниите може да миете по график, както и банята и тоалетната.

„Вълшебните“ средства: не прекалявайте с пестенето от препарати и джаджи – можете много да си улесните живота, ако не търкате печката с подръчни средства, а вземете специален препарат за печки.

Прозорците отдавна няма нужда да се чистят с оцет и вестници – има чудесни препарати и много удобни кърпи за стъкла. Прахосмукачката може да е с парочистачка, миялната машина вече не е излишен лукс.

Обмислете в какво можете да вложите средства, за да улесните живота си.

Хитринка

Дръжте препаратите и парцалите/гъбите за почистване близо до местата, които трябва да бъдат почиствани: парцала и препарата за монитори – при телевизора, всичко, което е почистване в кухнята – нека си стои в кухнята, препаратите за баня – в банята. Именно така ще можете да реагирате на момента, в който се налага почистване, вместо да отлагате.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар