Уникалните катерещи рози – ето как можем да ги подмладим!

Полезни съвети за градинари

Растенията, които стоят под открито небе, не бива да се поливат късно вечер. До сутринта техните листа не успяват винаги да изсъхнат и така се създават благоприятни условия за развитието на гъбни, бактериални и вирусни болести.

рози градина

Красиви рози

Най-добре е растенията да се поливат сутрин, а в горещите и сухи дни, може допълнително да се дава вода малко преди залез слънце. Ако ви е останала в бутилката газирана минерална вода, която е изветряла и вече не ви е по вкуса – излейте я в балконските саксии.

Растенията ще получат, макар и в символични дози, допълнително минерални вещества и микроелементи.

За да подмладите катерещите се рози и да стимулирате растежа на техните филизи, върху които се намират цветовете, плетовете трябва да се завързват хоризонтално. Използвайте за фиксиране здрава опора, тъй като клонките с възрастта стават все по-масивни. Новите филизи ще се появят на местата, където са били оплетени старите, пише „Уикенд“. На вертикално ориентираните плетове с предимство се развиват горните пъпки.

Младите рододендрони не са особено красива гледка в началото, когато храстите не са развити добре, а помежду им има голямо разстояние.

Обикновено то остава празно и е нужно време, преди да се запълни с клони. В такива случаи много оригинално и красиво е да засадите непретенциозни циганчета именно на това място. Така празното пространство ще бъде скрито, а красивите импатиенси ще изглеждат свежи до първите студове.

Не е за подценяване фактът, че циганчето вирее добре на кисела почва. Особено ефектни за тази ситуация са сортовете с яркочервени или пъстри цветове.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар