Детската ревност – ето как да се справим лесно с нея!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Това е сериозно изпитание за цялото семейство, не само за първородното. Реакцията на по-голямото дете при съобщение на щастливата вест е различна, зависи от възрастта му и от личното ви отношение.

При всички случаи ще има период на съмнения, ревност и отхвърляне на бебето, но ето някои съвети според

детска ревност

Детска ревност – как да се справим с нея?

това на колко години е първородната ви рожба.

До 2 годинки: Такава малка разлика между двете деца е голямо предизвикателство за родителите. Не само заради трудностите при обгрижването, а за създаване на сигурност у първото дете, че продължава да бъде обичано. На тази възраст се формират умения, които му позволяват да бъде по-самостоятелно, но при новината може да изгуби „почва под краката си“. Автономността му е застрашена, така че нищо чудно малкият цар-господар да започне да се държи като бебешор, за да привлече вниманието ви и да обсеби отново цялото семейство да се грижи за него.

Не го отхвърляйте, не му повтаряйте, че вече е голямо дете. Говорете му за това колко сте били щастливи в очакване да се роди, колко ви е харесало да имате такова сладко бебче като него, колко силно го обичате и вярвате, че ще бъде прекрасен батко или кака. Нека се почувства значим член на семейството ви.

На 3-5 години: При по-голяма разлика нещата стават още по-сложни. Вече имате изграден „самодържец“ – той е опознал „царството“ си, има си свои играчки, дрешки, стая, дори мама, татко, баба, дядо са си само негови лични „поданици“. И сега ще дойде „съквартирант“, ще настъпят промени, които малкият човек не може още да разбере кому са нужни, пише „Журнал“. Реакцията е пълен отказ да приеме новината, детето тръгва „на бунт“, или точно обратната – пълно послушание, детето иска да е по-доброто, за да бъде по-обичаното.

Проявете търпение, внимание и безрезервна обич. Не го съдете, защото гневно крещи, че не иска (създавате му чувство за вина), нито го поощрявайте, че е станало толкова послушно (карате го да прикрива чувствата си).

Отделяйте време да сте заедно, отговаряйте искрено на всички въпроси. Детето не е сигурно какво да очаква – не го заблуждавайте, че ще има с кого винаги да си играе (бебето не е жива играчка), нито му вменявайте задължението, че ще трябва да полага постоянни грижи за малкото си братче или сестриче (бебето не е негово). Добре е, ако малчуганът ходи на детска градина, така свиква да не е постоянно с близките си и общува по-лесно с други хора.

На 6+ години: Тук вече помага подходяща за възрастта информация за разликата между половете, откъде идват бебетата. Може например да гледате научнопопулярни филми за брачните танци на птиците и животните, или да прочете книжка на подобна тема.

Разкажете как сте се срещнали с таткото, как сте мечтали да имате бебе и после как една клетка от мама се е сляла с таткова и се е появило то. Най-важното е да разбере че децата се раждат от любов, която свързва големите жени и мъже.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар