Шиатцу е източен масаж, който лекува и релаксира! Научете как се използва!

Терминът “шиатцу” означава “натиск с пръстите” и е името на древна и широко практикувана форма на източен масаж. Тя датира от хиляди години и произходът й е в системите за масаж, разработени в древен Китай, които са пренесени в Япония, а след това постепенно са променени и развити в отделни терапии.

Шиатцу

Шиатцу

Шиатцу се основава на същите принципи като акупунктурата и има за цел да възстанови балансиран поток на енергията по меридианите и да подсили жизнеността. Терапията обаче не разчита само на акупресурата или масажа и включва елементи от физиотерапията, остеопатията, както и от други форми на лечение.

КАК СЕ ИЗПЪЛНЯВА?

Шиатцу обикновено се практикува върху матрак на земята и върху дрехите, така че не е необходимо пациентът да се съблича. Диагнозата се поставя чрез задаване на въпроси, палпация на пулса и корема, за да се определят силните и слабите зони във вътрешните органи и системата от меридиани.

Натискът се прилага към отделни акупресурни точки и по линиите на меридианите, използвайки върховете на пръстите, палците, кокалчетата на ставите, лактите или колената в зависимост от мястото. При някои форми на шиатцу терапевтите използват краката си. По този начин могат да се третират специфични точки или цели области от тялото. При докосване някои телесни зони могат да са чувствителни или дори болезнени, но тези усещания се облекчават в хода на лечението.

Голямата част от натиска при шиатцу се поддържа и е стационарен, а не енергичен и подвижен и именно това уникално поддържане и подкрепящо докосване подпомага мускулите и меките тъкани да се отпуснат Протягането на тялото се използва за освобождаване на мускулното напрежение и за релаксацията. В този процес е важно дишането – както на масажирания, така и на терапевта. Могат да се използват също техники за енергична и деликатна манипулация за подобряване подвижността на ставите.


ЛЕЧЕНИЕТО ЧРЕЗ ШИАТЦУ

Лечението продължава между 60 и 90 минути и е дълбоко релаксиращо. То е холистично по природа и цели по-скоро да балансира тялото като цяло, отколкото да третира конкретни симптоми. В края на сеанса ще се почувствате освежени и ободрени и сякаш никоя част от тялото не е била пропусната.

Една от максимите на шиатцу е, че “диагнозата е лечение и лечението е диагноза”, тъй като всяко докосване въздейства върху тялото и освен това дава информация на терапевта. По този начин шиатцу може да се използва просто за релаксация, но е ефективна терапия и при лечение на широк спектър от често срещани оплаквания.

КАКВИ ОПЛАКВАНИЯ МОГАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ С ШИАТЦУ?

Шиатцу намалява стреса и успокоява нервната система, подсилва издръжливостта и подобрява храносмилането, менструалната функция, концен­трацията и психичното състояние. Терапията налага по-добра поза и способства за облекчаване на болките в гърба и врата. Засилва съзнанието за тялото и създава чувство на успокоение.

ШИАТЦУ ДНЕС

Шиатцу се практикува широко в Япония както от акупунктуристи, така и от онези, обучени само в масаж и акупресура. На Запад терапията се радва на бърза популярност, тъй като хората започват да разбират значението на освобождаването от стреса и на поемането на отговорност за подпомагането и поддържането на собственото си здраве.

ОСНОВНО ШИАТЦУ ЛЕЧЕНИЕ

Въртенето на ръката се използва, за да отпусне, да отвори и да разтегне ставите. Това подпомага работата върху меридианите и дава на терапевта разбиране за картината на цялостната релаксация на пациента.

Върху меридиана на стомаха се работи с върховете на пръстите. Това е зен шиатцу; няма стимулиране чрез въртене на палците, а се поддържа стационарен натиск.

Единият крак се свива, така че големият пръст да достигне до глезена на изправения крак. Това е протягането на канала на далака. Върху този канал след това се работи с дланите на ръцете.

Съвети за предпазване

Шиатцу не бива да се прилага непосредствено след хранене или върху някой, който е с повишена температура или е инфекциозно болен. Техниките не се прилагат върху възпалени области, рани или белези. Необходимо е внимание, когато се третират онкологични или кардиологични пациенти, хора от третата възраст или отпаднали лица. В тези случаи могат да се използват само нежни, поддържащи техники, но не и по-енергичните процедури.

Какво представлява ТАЙ ЧИ и какво лекува

Какво представлява ЧИ ГУН и какво лекува

Ролфинг е лечение, което ви прави стройни и здрави! Вижте как!

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар