Давате жилище под наем? Трябва да знаете тези неща!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За да дадете изгодно под наем едно жилище, трябва да бъдете доста съобразителни и да предвидите какво искат бъдещите квартиранти. Оказва се, че ако в жилището са гледани домашни любимци или е пушено, мнозина ще се откажат от сделката.

Има доста детайли, които правят впечатление на наемателите, за които хазяите не са се сетили. Според последни проучвания, ако е имало кучета и котки преди това в жилището, мнозина ще се откажат.

наем

Има неща, на които трябва да обърнете специално внимание

Причината е все по-явната тенденция към отключване на алергии сред хората.

Същото важи и за цигарите. Затова, ако сте имали четириноги питомци, кажете си направо. Миризмата, която остава след тях, често не може да бъде премахната, дори всичко в дома да е изпрано и измито.

Ако ще давате жилище под наем – съобразете се с локацията. Ако няма удобна инфраструктура, близост на аптеки, училища, детски градини – намалете цената, независимо колко е луксозен апартаментът. Големите супермаркети са сериозен плюс, понеже колкото и да са симпатични кварталните магазинчета, те държат по- високи цени на продуктите.

Наемателите фаталисти също не са малко. Ако сте на 13-ия етаж или пък апартаментът е с номер 13, се погрижете табелките да са различни – 12-а или нещо подобно.

Интериор

Интериорът е изключително важен, когато става дума за отдаване под наем. Кратък преглед на оплакванията из фейсбук групите на живеещите под наем откроява две основни грешки на хазяите – липса на достатъчно шкафове и гардероби и липса на удобни легла. Не се скъпете да вземете читава спалня, няма как да пуснете обява за 800 лева за двустаен в София и там да има само две стари ъглови легла от времето на социализма, пише „Телеграф“. В зависимост от изложението на апартамента трябва да сложите например щори, ако прозорците гледат на юг, понеже през лятото ще става мор. Изток и запад са най-желани и неутрални, северните се харесват най-малко, понеже през зимата се отопляват още по-трудно. Мебелите и цветните гами трябва да са неутрални и спокойни.

Твърде ексцентрични решения или необичайни мебели ще откажат мнозина. Старите – също. Никой не иска да заобикаля огромния бюфет, наблъскан със сервизи от едно време, в хола. Можете и да запознаете бъдещите наематели с комшиите, за да ги предразположите и да ги уверите, че няма да живеят до ненормалници, шумни многодетни семейства и т.н.

Светло

Свършете си работата като добри хазяи предварително – всички крушки трябва да светят, ключовете за лампите да са в изправност и да са чисти. Бравите – стегнати, пантите навсякъде да са смазани. Ако разберете, че нивото на кражбите във вашия район се е завишило, сменете бравата с по-надеждна или поставете поне райбер – наемателите трябва да се чувстват спокойни.

По време на огледите един от най-силните ви козове е да обясните на бъдещите наематели за заведенията и магазините наоколо. Огромно впечатление би им направило, ако можете да им препоръчате печеното или шкембе чорбата в отсрещния ресторант.

Внимателно

От друга страна, наемателите или бъдещите купувачи да си отварят очите за следи от течове например. Много е важно да се обърне внимание на състоянието и на общите части вътре в сградата – входната врата на сградата има ли домофонна система, състоянието на стълбището и на площадките.

Ако положението не е добро – разберете предвижда ли се ремонт, събират ли се пари и по колко.

Трябва и да се погледне асансьорът, ако има такъв. За всеки случай изискайте документ за собственост на имота, пълномощно (ако лицето не е собственик), скици на жилището, при сграда ново строителство – разрешение за ползване. Ако смятате да останете повечко в квартала, вижте общия план – дали няма да се строи наоколо скоро.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар