Как да пазим чревната си флора? Вижте тези 6 начина!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Науката за микрофлората все още е съвсем млада, така че е рано от нея да се очакват напълно сигурни рецепти за здрава бактериална среда. Въпреки това вече се очертават големите линии на ефикасната превенция.

1. Залагаме на фибрите

Съвременната храна е прекалено богата на захари, мазнини и протеини, а е бедна на фибри. Именно фибрите подпомагат баланса на чревната флора. Дълго време се смяташе, че само разтворимите фибри,

чревна флора

Важно е да пазим чревната си флора

наричани още пребиотици, са благотворни, но днес вече знае, че значение имат и неразтворимите фибри.

Чревните бактерии се хранят и с двата вида, разграждат ги и водят до ферментацията им, като така пораждат отделянето на нови вещества, важни за функционирането на организма.

Фибрите се съдържат във всички плодове и зеленчуци, но също в бобовите и пълнозърнестите храни, ядките и сушените плодове. Необходимо е да ги консумираме на всяко хранене и да си подсигуряваме поне три различни вида всеки ден.

При някои хора фибрите предизвикват подуване на корема. За тях е по-добре да консумират плодовете и зеленчуците варени, както и да ограничат количествата на лука, чесъна, ябълките, бобовите храни, зелето, динята, краставицата и гроздето – всички те са силно ферментиращи.

2. Не пренебрегваме пробиотиците

Някои пробиотици имат противовъзпалителен ефект, който макар и ограничен, има забележимо влияние върху чревната флора. Най-лесно можем да си ги набавим чрез консумацията на кисело мляко и някои твърди сирена. Други възможни източници са киселото зеле, хлябът, приготвен с квас, някои соеви продукти, маслините.

Засега няма данни, че пробиотиците под формата на хранителни добавки могат да помогнат срещу затлъстяване, но многобройни изследвания доказват благотворния им ефект при синдром на раздразненото черво.

3. Ограничаваме консумацията на червено месо

Прекалено честата консумация на говеждо, телешко, свинско и агнешко увеличава риска от рак на дебелото черво. Вероятната причина е окисляването на липидите с участието на желязото, пише „Здравен журнал“. Наскоро френски изследователи откриха, че микрофлората улеснява този процес на окисляване.

4. По-малко захар

При сравнителни анализи е установено, че чревната флора на хората, които злоупотребяват със захарни изделия и газирани напитки, е много по-бедна, отколкото при умерена консумация на такива храни. Това се съчетава с възпалителни процеси на мастните тъкани. При хранене предимно с плодове, зеленчуци и кисело мляко картината е точно обратната.

5. Повече движение

Учени от университета в Корк, Ирландия, през 2014 година изнасят данни за състоянието на микрофлората при състезателите по ръгби, но те могат да се отнесат за всички спортисти – оказва се, че тя има изключително разнообразен състав, а това е гаранция за нейната ефикасност.

Световната здравна организация препоръчва най-малко 150 минути физическа активност седмично, но не наведнъж, а редовно всеки ден. Можете да я допълните с упражнения за определени групи мускули – на краката и ръцете, коремни, гръдни – два пъти седмично.

6. Антибиотици – само в краен случай

Те унищожават вредните бактерии, но заедно с тях и полезните. Антибиотиците смущават баланса на чревната флора, която прави усилия да се възстанови, но това й отнема около два месеца след края на лечението.

Доказано е, че честата употреба на антибиотици влошава трайно качеството на бактериите, а освен това може да доведе до резистентност към болестотворните микроби.

Въпросът не е в това да се откажем от антибиотиците, а да ги използваме само, когато лечението не може без тях.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар