Ето кога орехите са полезни и кога – не!

От техните лечебни свойства са се възползвали още древните лечители, а днес учените продължават да откриват нови ползи от орехите. Но има и неща, с които трябва да се съобразяваме, ако не искаме да ни навредят.

„ЗА“

За сърцето и ума

орехи

Натуралният йод в орехите е ефикасен при болести, свързани с щитовидната жлеза

Благодарение на факта, че орехите се състоят от 60% ненаситени мастни киселини и съдържат калий и магнезий, те понижават лошия холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания. Голямото количество витамин Е укрепва стените на кръвоносните съдове, а Омега-3 мастните киселини – кръвоносните съдове в главния мозък.

Помощ за щитовидната жлеза

Съдържащият се в ореха натурален йод е ефикасен при болести, свързани с щитовидната жлеза.

Вместо месо

75% от състава на орехите са мазнини, което поставя тези ядки на едно ниво с маслото и месото по калоричност. Те могат изцяло да заменят животинските белтъчини, а лизинът в тях подпомага по-бързото усвояване на белтъчините, без излишни загуби на енергия.

Предотвратяват рак

В орехите се съдържат голямо количество природни антиоксиданти. Приемът на 50 г орехи дневно е отлична профилактика на онкологичните заболявания.

„ПРОТИВ“

Алергия и не само

Заради високото съдържание на растителни белтъчини, орехите могат да предизвикат алергична реакция – уртикария или друг вид обрив. А при хората, които страдат от кожни заболявания – невродермит, псориазис, екзема, дори минимален прием на орехи може да предизвика обостряне, пише „Журнал за жената“.

Пазете стомаха

Орехите са противопоказни при заболявания на стомаха и дванайсетопръстника като гастрит и язва, защото могат да предизвикат киселини.

С мярка

Предозирането може да се получи, ако се изконсумират повече от 5 ореха на едно хранене. Това може да предизвика спазъм на кръвоносните съдове и главоболие.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар