Перфектните тиквички за готвене – ето как трябва да изглеждат!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Пълнена, на фурна, пържена или задушена, тиквичката може да бъде приготвена по много и различни начини.

Но познавате ли добре този зеленчук?

1. Съдържа твърде малко калории

Вярно е. Съставена от 95 % вода, тя съдържа само 20 ккал/100 г, но при условие че не се приготвя с много

пълнени тиквички

Пълнени тиквички

олио, със сос бешамел или сирена, защото тези продукти са изключително калорични и могат да умножат калориите й минимум десет пъти.

2. Тиквичката е разновидност на тиквата и произхожда от Централна Америка.

Вярно е. Била отглеждана от индианците, които я консумирали, когато узрее напълно. Европейците я открили, когато пристигнали в Новия Свят.

3. В Европа се отглежда едва след XVIII век.

Вярно е. Пренесена е от Христофор Колумб. Италианците първи, а след тях и испанците решават да я отглеждат. Консумират я преди пълното й узряване. Така дават началото на тиквичката такава, каквато днес я познаваме.

4. Богата е на витамини

Вярно е. Тя съдържа много витамини, най-вече витамин С (17,9 мг/100 г), но също и витамин ВЗ и провитамин А. Полезните елементи в тиквичката помагат на организма да запази тонуса си и го предпазват от свободните радикали.

5. Тя е от зеленчуците, които могат да се консумират сурови

Вярно е. Можем да я консумираме сурова, настъргана или нарязана на ситно в салата, поръсена с оцет, с доматен сос или кетчуп. Но ако е настъргана или нарязана, трябва да се консумира веднага, защото иначе се губят витамините, а и става водниста.

6. Тиквичката е изключително богата на минерали и олигоелементи

Вярно е. Тя съдържа 700 мг такива в 100 г. Калият е минералът, който присъства в най-голямо количество в този зеленчук, следван от фосфор, калций и магнезий. Тя е богата също на различни олигоелементи, сред които са желязо, мед, цинк, манган и йод.

7. Тиквичката се замразява лесно

Вярно е. Тя е чувствителен зеленчук, който не може да се съхранява по-дълго от седмица, при това в хладно и сухо помещение. Затова пък се замразява идеално, след като се нареже на кръгчета, които после се бланшират.

8. Тя е продукт, който предпазва сърдечносъдовата ни система

Вярно е. Благодарение на това, че е богата на калий, а този елемент е известен със свойствата си да понижава високото кръвно налягане. Тиквичката съдържа твърде малко натрий, поради което тя е чудесна за доброто сърдечносъдово здраве.

9. Добре е да се избират по-големи тиквички

Не е вярно. Големите тиквички имат повече семки. За предпочитане са дългите и тънки, които са по-малко влакнести. При покупката им трябва да гледаме и да не са наранени, да са гладки, твърди и тежки.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар