Как да се лекуваме без антибиотици?

За инфекциите на горните дихателни пътища антибиотиците не помагат. Предлагаме ви други начини за възстановяване на силите – добри и бързи.

Независимо от обясненията, че пиенето на антибиотици при някои заболявания е ненужно, тяхната консумация продължава да е висока. Доста хора се заблуж­дават, че те ефикасно лекуват ангини, бронхити и помагат да се изправим по-бързо на крака.

Това е погрешен начин на лечение. Инфекциите на горните дихателни пътища се причиняват от вируси, които са устойчиви на антибиотици­те. Те нито облекчават, нито премахват усложненията.

Не настоявайте да ви пред­писват антибиотично лече­ние, само защото ви е страх, че болестта ще се задълбочи. Употребата на такива медика­менти не е без последствия.

Зимните простуди минават бързо. Достатъчно е да пиете лекарства за понижаване на температурата, чай и бульони, да се затоплите, за да пребори­те вирусите.

Предлагаме ви някои простички техники за лече­ние, които ще ви помогнат да се справите с неразположени­ето и бързо да се стабилизи­рате.

ХРЕМА – ОТПУШЕТЕ НОСА

Обичайно хремата продължава около седмица. Дори от носа ви да текат гъсти жълтеникави секрети, не се без­покойте – това не е знак за утежняване на състоянието ви и антибиотиците са безсилни.

Препоръчваме ви
Впръсквайте в ноз­дрите морска вода или спрей от алое няколко пъти на ден. По този начин ще отпушите носа, а олигоелементите имат анти възпалителна роля и помагат за премахването на секретите. Предлаганите по магазините спрейове с локално действие за носа също са ефикасни.

Инхалациите с лайка, липа и мента облекчават. Те освобождават носната кухина от секретите и облекчават дишането. Билките имат силно антисеп­тично действие.

Загрейте се. Сложете едновременно тампончета, натопени в лавандулов спирт, в носа и в ушите. Не ги махайте няколко часа, дори да изсъх­нат. Те затоплят цялата зона и внасят облекчение. Тази про­цедура е много полезна преди сън. Тя облекчава състоянието на болния, отпушва носа и не позволява на настинката да се задълбочи.

Направете масаж на лице­то и на ръцете. Пет минути са достатъчни. Разтрийте добре дланите, като масажи­рате внимателно пръстите. Не пропускайте палеца и на­тискайте горните фаланги на пръстите – възглавничките и зоната над ноктите, която отговаря за синусите.

Потърсете помощ
Ако състоянието ви се влоши и имате силна температура, главоболие, болки в ушите и в очите, идете веднага на специалист.

Не се самолекувайте!

Злоупотребата с антибиотици

Този тип медикаменти стават неефикасни, ако ги пием често. При упо­требата им се нарушава чревната флора. Редица бактерии, които присъст­ват в нашия организъм, привикват към антибио­тиците и не се повлияват от тях. Започват да се размножават и това води до болести. Когато наистина имате потребност от антибиотично лечение, то ще бъде по-малко ефикасно.

Има и още един про­блем – някои микроби и бактерии могат да станат устойчиви на антибиотично лечение и да предизвикат странични заболявания като отити, инфекции на отделителна­та система и др.

ПРИ БРОНХИТ – ВТЕЧНЕТЕ СЕКРЕТИТЕ

Бронхитът се проявява с лека и суха кашлица, която бързо прераства в сериозна кашлица, когато дихателните пътища се задръстят от секрети. Много често тези симптоми са послед­вани от антибиотично лечение, което не е никак ефикасно, дори при пушачите.

Обикновено такова заболяване трае около десетина дни, макар че кашлицата може да се проточи до три седмици.

Препоръчваме
Не блокирайте никога кашлица­та със сироп, който я подтиска. Тя позволява на организма да се прочисти от микробите и помага да преборим инфекцията. Пийте отхрачващ сироп или хапчета.

Пийте топли и хладки напитки. Поне два литра чай или бульони на ден трябва да поемате, когато се разболеете. Това прави ceкpeтите по-течни и по-лесни за отстраняване от нашите дробове. Подходящия сироп за кашлица също облекчава състоянието.

Много полезни са отварите от мащерка, черен бъз и капсулите с евкалипт, които помагат за бързото изхвърляне на храчките.

Инхалациите, които правите, по­магат на дробовете да се пречистят да се освободят от вирусите.

Намалете кашлицата през нощта. За целта спете на по-висока възглавница, което ще намали пристъпите.

Потърсете помощ
Идете на лекар задължително, ако температурата Ви е над 38,5 и продъл­жава повече от 3 дни и кашлицата Ви не става влажна и отхрачваща.

АНГИНА – НАМАЛЕТЕ БОЛКАТА

Болка в гърлото, спаднал глас, трудности при преглъщането… Вирусите са причината за девет от десет случая на ангина при възраст­ните и седем от десет случая на ангина при децата. Обикновено тя отминава за 4-5 дни.

Препоръчваме
Пийте много течности. Най-добре е напитките да са топли, но не горещи. Това намалява болката. Най-популярният лечебен чай е от лайка или липа, в който изстисквате половин лимон и овкусявате с една лъжичка мед. Отварата има силно антивъзпалително въздействие, смазва гърлото и намалява инфекцията.

Гаргарата е стар и изпитан метод. Пра­ви се най-често с отварата от лайка, в която добавяте лъжичка сода бикарбонат. Гаргаренето успокоява и намалява болката в гърлото, спомага за бързото лечение на ангината.

Смучете всякакви пастили против болно гърло, но и лъжица мед има силно успокояващо въздействие.

Компресите на гърлото също имат успокояващо и затоплящо действие.

Потърсете помощ
Ако в продължение на 48 часа температурата не пада и бол­ката в гърлото е придружена с главоболие, посетете лекаря. След прегледа специалистът ще знае дали става дума за бактериална ангина, която се лекува с антибиотици.

Бъдете внимателни
На децата до две годишна възраст не бива да се предписват сиропи за кашлица, които имат антихистамично въздействие, отхрачващо и потискащо, защото имат вторичен ефект предизвикват конвулсии, бронхити и други здравословни проблеми.

Не бива също да се изписват антибиотици при кашлица, защото тя не се повлиява от този тип лечение. Не се позволява и консумацията на мед от малки деца до 1 година, защото провокира бутолизъм.

Употребата на продукти с камфор и евкалипт, които се нанасят на кожата или се инхалират, също са забранена до 30-месечна възраст, защото могат да предизвикат конвулсии.

 

Не си предписвайте сами антибиотик!
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар