За принцесата и граховото зърно…или за синдрома „страдам от чувствителна кожа” 4

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Внимание: по-специален случай

Състоянията като акне, екзема или розацея могат да доведат до оплаквания, типични за чувствителната кожа. Ако страдаш от акне, борещите се с възпаленията продукти причиняват чувствителността, защото са силно изсушаващи заради съдържащите се в тях салицилова и гликолова киселина. Опитай в продължение на месец да ги използваш по-рядко, отколкото е препоръчано върху опаковката (да кажем, три пъти в седмицата вместо всеки ден), докато кожата привикне и зачервяването и дискомфортът изчезнат. После постепенно можеш да увеличаваш дозата. Или пробвай смяна с по-мек продукт, базиран на сяра.

Две разпространени сезон­ни неразположения, които чес­то са свързани с кожа с повише­на чувствителност, са сенната хрема и ухапванията от кома­ри, които се превръщат в огро­мни подутини. И двете са знак за хистаминова реакция и за кожа, която лесно се зачервява и възпа­лява. Не е изключено да се обринеш като реакция към полени­те или стреса. В такива случаи трябва да се консултираш с дер­матолог, който да ти предпише успокояващ крем. Друг пакостник, нарушаващ нор­малния вид на кожата, е екзема­та – сърбящ, зачервен и понякога люспест обрив, който често се появява на шията или в сгъвките на ръцете и коленете. Ако стра­даш от такова кожно неразпо­ложение, трябва да носиш изця­ло памучни дрехи и да си переш спалното бельо и облеклото с прах без аромати и оцветите­ли, както и да забравиш времен­но за омекотителите. Хидрокортизоновият крем носи облек­чение в такива случаи, но пре­ди да предприемеш каквото и да било лечение, задължително мини през дерматологичния кабинет.

А ако лицето ти (особено бузи­те и носът) внезапно се зачерви, започне да щипе и дори се появи обрив, пак иди там, за да видиш дали не е розацея – състояние, което прави кожата хиперчувствителна. При всички положения, когато страдаш от кожно раз­дразнение, се опитай да разтова­риш стреса, защото той пови­шава концентрацията на хормо­на кортизол – един от главните виновници за проблемната кожа. И макар че все още не е време за море, ето нещо, което трябва да имаш предвид, когато дойдат : горещите дни: слънцезащитните • продукти могат да отключат неблагоприятна реакция в чувствителната кожа, но въпреки това са задължителни за всички. Търси хипоалергенни, fragrance-free и с широк спектър на защита продукти. И пред химическата съставка оксибензон предпочитай физичен и минерален UV филтър от цинков оксид и титаниев диоксид. Не пропускай този тип козметика, защото надеждно защитената кожа е най- спокойната кожа.

За принцесата и граховото зърно…или за синдрома „страдам от чувствителна кожа” 1

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар