Първа помощ при слънчев и топлинен удар.

Всяко лято по това време припомняме какво е нужно да предприемете, когато ви се наложи да помогнете – било то на себе си, на приятел, или на близък. И така.

Веднага пренесете по­страдалия на прохлад­но място, положете го по гръб и повдигнете леко краката му.

Разхлабете дрехите, направо ги свалете, до­колкото е възможно. Оси­гурете му пълен покой и достатъчен достъп до свеж въздух.

Ако човекът е в съзна­ние, дайте му да изпие силен чай или чаша студена вода – по-добре леко подсолена – половин чаена лъжичка Сол на половин литър вода. След това намокрете кърпа със студена вода и я положете на главата му.

В по-тежките случаи можете на­право да увиете пострадалия в мокър чаршаф, или го обливайте с вода. Но го правете внимателно и не много дълго – не бива да сваляте температурата му под 38 градуса.

Ако имате възможност, сложете пакетчета лед или бутилчици студе­на вода на главата, в слабините, под мишниците, под коленете – там са съ­средоточени много кръвоносни съдове и това ще облекчи състоянието му.

В особено тежките случаи е необхо­димо веднага да проверите дишането на пострадалия. Вижте дали не е нарушена про­ходимостта на диха­телните пътища.

Ако откриете, че си е глътнал ези­ка, а устата му е пълна с повръщано, веднага го обърнете на едната страна и изчистете устата му с бинт или нос­на кърпичка, намотана на пръста ви.

Ако дишането му е много слабо или въобще няма такова, веднага започне­те изкуствено дишане.

Ако освен това нямай пулс, правете и масаж на сърцето.

ВНИМАНИЕ!

Веднага щом овладеете ситуацията, след като се подобри малко състоянието на пострадалия, го заведете в най-близкия медицински център.

Ако той е изгубил съзнание, викайте ведна­га „Бърза помощ“, защото такова състояние е реална опасност за живота му. Вие можете да спасите човешки живот, важното е да не се паникъосвате, а да направите необходимото бързо и правилно.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар