Компютрите сериозно увреждат здравето и очите ви.

Здравейте, имам сухота и дразнене на очите и леко зачервяване на роговицата с ясно изразени кръвоносни съдове, по-силно от към носа, но без каквито и да е секрети. Работя по 10-12 часа на компютър и дразненето в очите се засилва вечер. Имам и реактивна артропатия. Поисках от личния лекар талон за офталмолог, но се оказа, че направленията са свършили. А аз не се чувстват добре, дразненето ми пречи, а може и да се влоши. Моля ви, посъветвайте ме какви капки бих могла да използвам за овлажняване и успокояване на очите, за да мога да работя нормално! Може ли тези симптоми да са предизвикани от някакво по-сериозно заболяване?

Николина Костова – Сливен

Сухотата в очите е проблем, зад който могат да се крият множество причини. През последните години тя все по-често се свързва с употребата на компютри – превърнали се в неделима част от всекидневието на почти всички ни. Истината е, че те нанасят сериозни поражения на зрението, а и не само на него. Сълзите на окото представляват сложна смесица от вода, електролити, липиди, мукус, ензими, антитела и др. Те се произвеждат от няколко вида жлези, разположени по миглените ръбове или като отделен орган.

В резултат на тяхната координирана работа се образува слъзен филм, който покрива конюнктивата и роговицата, осъществявайки по този начин защитна функция.

Най-често оплакванията при сухота в очите са споменатите вече парене, бодежи, болезненост, зачервяване, а също и чувство за наличие на чуждо тяло, свръхчувствителност към светлина, влоша­ване на зрението, особено след усилена зрителна работа, бърза умора, влошаване на състоянието при излагане на дим, дискомфорт при носенето на очни лещи.

Мерките за овладяване на сухотата в очите е редно да започнат първо с профилактични действия. Такива са редовната почивка при необходимост от усилена зрителна работа, избягването на тютю­невия дим и запрашени помещения, осигуряването на достатъчно висока влажност на въздуха, носе­нето на защитни очила при излагане на вятър. При нужда допълнително могат да се прилагат и така наречените изкуствени сълзи, предлагани в различни варианти в аптеките, но е препоръчително да се назначат от офталмолог. В някои случаи се налага използването и на кортикостероидни капки.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар