Слънцето повече вреди, отколкото да помага при проблеми с щитовидната жлеза

Здравейте! Имам проблеми с щитовидната жлеза. Наскоро прочетох, че за такива болни е противопока­зано слънцето. Нима наистина е така? Така искам да отида на море това лято.

Ася Димитрова-Асеновград

Прекалено силното слънчево облъчване по­тиска имунната система и активизира автоимунните реакции. И ако човек страда от едно от автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, неговата болест може да се обостри. Например през лятото често се появяват тиреоидни възпалителни заболявания на щитовид­ната жлеза, особено от автоимунен характер. Възникват обостряния при хората, страдащи от дифузна токсична гуша. Освен това по време на излагане на слънце в организма се повишава нивото на хормона меланин. Той също допринася за нарушаване на работата на щитовидната жлеза. Особено ако човек вече е имал някакви проблеми.

ВНИМАНИЕ!

Но това не означава, че трябва да си отложите почивката. Можете да отидете и на море, но непременно да спазвате някои правила. Например да посещавате плажа до 11 и след 16 ч. Носете цял бански, плажна шапка, дори си връзвайте шалче в областта на щитовидната жлеза. Но за най-си­гурно, стойте на сянка например под чадъра. Непременно ползвайте защитните кремове.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар