Добре е да знаете…преди да избирате домашен любимец

Котките пренасят токсоплазми. Те са малки живи същества, които по размер с по-големи и от бактериите, и от вирусите. Някои от тях са безопасни за човека, но други могат се­риозно да усложнят живота ни. Безвредните обик­новено населяват океаните и пресните водоеми, хранейки се с едноклетъчни водорасли и бактерии. Други обаче често стават виновници за тежки и дори смъртноопасни заболявания за човека. Спо­ред специалистите до 90 на сто от населението на земното кълбо е заразено с прости микроор­ганизми, паразити. Те са толкова много разпрос­транени, защото могат години наред да Живеят в организма на човека, без да предизвикват някакви симптоми. А също и благодарение на това, че като попаднат в неблагоприятни условия – например липса на влага и ниски температури – те не умират, а образуват т.нар. цисти – това е кръгла клетка, която се покрива със защитна плътна обвивка, такъв вид причинителят може да просъществува от няколко седмици до няколко месеца, очаквайки новия си „хазяин”.

Токсоплазмите обитават в организма на най-различни животни и птици – както диви, така и до­машни. Но токсоплазмозата се предава на човека само от котките. Цисти от техните екскременти попадат в почва­та, оттам върху растенията, пренасят се по въздуха и вода­та върху различни предмети и могат да се съхраняват върху тях година и повече.

Ако имате котка у дома си, всички можете да се заразите, когато й чистите тоалетна­та или ако правите всичко около нея без ръкавици.

Много лекари смятат, че предаването на причинителя става по-често не от самите котки, а по време на обработ­ване на сурово месо – говеждо, свинско, птиче. Особено свин­ско. Или при консумирането на стек „алангле“, с кръв по него, т.е. недостатъчно из­печено месо. Хората, които заради професията си са при­нудени да разфасоват месо, влизат в рисковата група по заразяване с токсоплазмоза. Това са готвачи, работници в месокомбинати, продавачи в месни магазини.

ВНИМАНИЕ!

При попадане на паразита в организма на човека неговата имунна система веднага започва да изработва специални защитни антитела. Те блокират токсоплазмите и не им позволяват да се разпространяват по целия органи­зъм Много често токсоплазмозата протича в размита форма, като банална лека вирусна инфекция, а болният дори не се досеща, че се е за­разил. Но при отслабнал имунитет токсоплазмите могат да засегнат нервната система, сърцето, очните кръвоносни съдове.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар