Най-нужното за новороденото по време на криза

Раждането наближава, маратоните по магазините са вече непосилни за теб, а бюджетът, който сте заделили, едва ще стигне за количката, чиято цена гони тази на стария ви автомобил.

Ако ти предстои да ставаш мама за първи път, съвсем нормално е да те обземе паника, че няма да се справиш с голямото пазаруване. Запази самообладание и следвай нашите съвети за разумно пазаруване, така че да си набавиш най-нужното без излишни разходи. Какво е то?

ЛЕГЛОТО


Това е мебел, която ще ползвате дълго време (поне до 3 г.), така че тя е едно от нещата, които заслужават по-голямо внимание. Нека бъде от качествена дървесина, най-добре с натурален цвят, за да не намирате по-късно парченца от боята в устата на мъника. Има креватчета, които се трансформират в големи легла след време. Те обикновено са с вграден шкаф-повивалник, който по-късно се отделя от основата. Хубаво е леглото да бъде на няколко нива, за да не се навеждаш прекомерно, докато бебето е малко и не може да се изправя. Ос­вен това решетката му може да пада или да се изваждат пръчки от нея – така след първата годинка малкото ще може само да се измъква от легло­то, когато се наспи. Матракът също е важен елемент за комфорта му. Най- важното е да осигурява пълен покой и да държи гръбчето изправено. За леглото ще ти трябват поне два спал­ни комплекта, които могат да бъдат и с обиколник, за по-голям комфорт на бебето.

КОЛИЧКАТА


Много майки се вманиачават в тази покупка, за да установят след време, че огромните модели с висока прохо­димост, които едвам влизат в багаж­ника на колата, се ползват не повече от година. След това детето започва да седи, спи много по-рядко в колич­ката и нямате нужда от такова голямо возило. Набързо купуваш лесно сгъ­ваща се и лека количка, която използ­ваш в пъти повече и се чудиш къде да складираш старата. Затова нашият съвет е, преди да се хвърлиш да по­харчиш крупна сума, първо да комен­тираш предимствата и недостатъците на различните модели с познатите ти, които вече са преминали по този път.

СТОЛЧЕ ЗА КОЛА


Задължителна и много важна покупка заради здравето и безопасността на твоето дете. Не забравяй да се увериш, че столчето е поставено правилно, и никога не оставяй бебето да пътува, без да си сложила обезопасителните колани.

Компромиси с качеството на столчето и с това дали отговаря на килограмите и възрастта на детето не бива да правиш никога, тъй като могат да се окажат животозастрашаващи при пътен инцидент. Ако детето от малко свикне да стои в столчето със сложени колани, няма да недоволства и да създава проблеми по време на път и на по-късна възраст, когато много хлапе­та например настояват да пътуват прави.

ЗА БАНЯТА


Анатомичната ваничка със стойка е добро решение. Що се отнася до безкрайния списък с аксесоари, свързани с къпането, там трябва да бъдеш доста внимателна, защо­то едва ли има значение точно с каква кана ще поливаш малкото. На първо време е достатъчно да си подсигу­риш един бебешки сапун или шампоан за коса и тяло с неутрално ph, олио за мазане (можеш да използваш и преварен зехтин) и за всеки случай кремче против подсичане. Предмети като аспиратор за нос, четка и гребен с естествен косъм за масажиране на главичката и други чудесии можеш да пропуснеш в първите месеци. А по- късно вече ще си наясно от какво точно се нуждаеш.

СЛИНГ ВМЕСТО КЕНГУРУ


Слинг или ако си по-сръчна и умееш да шиеш – всеки достатъчно голям памучен шал, ще ти свърши чудесна работа, за да носиш с лекота детето си месеци наред.

Първите ви разходки дори е най-добре да минат така, ако вре­мето е хубаво. Дру­гите приспособления за носене на бебето може би ще се харе­сат повече на таткото, но в никакъв случай не са сред най-нужни­те аксесоари.

ЗА ХРАНЕНЕТО


Помпа за кърма, стерилизатор, шишета – тези артикули неизменно фигурират в повечето списъци за покупки­те преди раждането. Истината е, че спокойно можеш да отложиш закупуването им във времето. До помпата надали ще стигнеш още в първите дни в болницата. А стерилизатор и шишета може изобщо да не пипнеш, ако успешно кърмиш малкото:). Освен това стерилизаторът става напълно излишен още на шестия месец, след който вече не се препоръчва стерилизиране.

БЕБЕФОН
Повече от ясно е, че подобен уред има смисъл за жилища над 100 кв. м., където малкото спи самостоятелно в стая, или в къща, когато се нала­га да оставяш бебето на друг етаж или си на двора. Във всички останали случаи този уред е ненужен.

Как да се справиш с разходите?


Направете си „фонд бебе“, където всеки месец с таткото да внасяте някак­ва сума. Така за 8 месеца ще съберете пари, с които да по­криете разходите за най-нуж­ните неща в самото начало.

Огледай се за приятели с малки деца, които с удо­волствие биха ти услужили с дрешки, количка, столче и др. полезни Вещи.

Дай ясни указания на най-близките си от какво имаш нужда, за да не получа­ваш ненужни подаръци.

Не купувай неща, за чия­то полза не си убедена или ще ти трябват, но след неиз­вестно колко време. Винаги можеш да си ги набавиш с едно излизане до бебешкия магазин, а е излишно да ти пълнят гар­дероба месеци наред.

Бебето и неговото чувство за хумор

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар