Стига сте съсипвали здравето си! Спазвайте тези елементарни съвети!

Тези лесни за изпълнение съвети ще ви помогнат да останете дълги години в добро здраве!

Бъдете здрави

Бъдете здрави

Изключвайте смартфона си вечер

Добрият сън е нужен за запазване на умствения капацитет. По време на сън си почиваме, а мозъкът се възстановява. Смартфонът обаче ни подканя да останем в „мрежите” до късни часове, което води до прекалена мозъчна активност точно преди сън. Изключвайте го по-рано, за да си осигурите спокойна вечер и здрав сън.

Разхождайте се в обедната почивка

30-минутно ходене пеша посред работния ден води до релаксиращ ефект и повишава настроението. Съзнанието се освобождава от тревогите, стресът намалява. Психическото напрежение е фактор за различни заболявания и ускорява стареенето. Ако освен това крачите бързо, подобрявате сърдечната дейност, подсилвате мускулите и намалявате риска от диабет.

Яжте люто

Опити с мишки, чиито рецептори за болката са блокирани с капсаин – съставка на лютия червен пипер, показват, че това удължава живота им с 14%! Разбира се, ние не сме мишки и не всеки понася добре лютото, но всички червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци съдържат антиоксиданти, които се грижат за здравето на организма, като преборват вредните свободни радикали. Важното е да се храним разнообразно,да готвим по-често и да избираме възможно най-чисти хранителни продукти. И да не забравяме, че удоволствието от храненето еважно!

Стягайте мускулите, докато си миете зъбите

По правило зъбите се мият в продължение на 3 минути. През това време можете да опрете гръб на стената на банята и да се спуснете надолу, като сгънете коленете под прав ъгъл спрямо бедрата. Задръжте така 2 минути и се изправете. Можете също, докато сте надвесени над мивката, да стягате ритмично седалището. С годините мускулите започват да отслабват, а мастната тъкан се увеличава. Това се свързва с повишен риск от метаболитен синдром, проблеми с имунитета и травми. Спортът е най-доброто средство да стегнете тялото си – ходете пеша, изкачвайте стълби… Освен това физическите упражнения могат да подпомогнат състоянието на мускулите ви.

Не слагайте захар в кафето

Прекалената консумация на захар предизвиква процес, наречен гликация, който е един от основните елементи на стареенето. При гликацията има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечносъдови, мозъчни и други заболявания. Световната здравна организация препоръчва дневният прием на добавена захар да не надхвърля 50 г, тоест 2 ч.л.

Използвайте крачкомер

Този забавен уред ще ви дава всекидневна информация за броя на изминатите крачки. Лесно ще разберете дали е достатъчно да ходите пеша на работа или е нужно да направите по-голямо усилие, за да стигнете до препоръчителните 10 хиляди крачки дневно.

Поддържайте добри отношения със съседите си

Добрите отношения със съседите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания – до този извод стигат американски учени след изследване, обхванало 5000 души. Общуването позволява да се избегнат отчуждението и са¬мотата. Хората, които се интересуват от другите и обичат да споделят с тях живота си, остаряват добре.

Купете си шивашки метър

Тази мека лента, разграфена на сантиметри, ще ви позволи да следите за обиколката на талията, която е показател за натрупването на мазнини около червата. Тези мазнини са силно токсични и благоприятстват съдовите заболявания. Резултат са от начина на хранене и от липсата на физическа активност. Значение има и хормоналният баланс. За коремно затлъстяване се говори, когато обиколката на талията надхвърля 88 см за жените и 102 см за мъжете.

Отглеждайте куче

Собствениците на кучета са по-активни физически от тези, които си нямат такъв домашен любимец. Всекидневните разходки с кучето могат да удължат живота с 10 години! Освен това честото излизане от къщи води до повече социални контакти, които са от значение за преборване на депресията и стреса.

Не пийте алкохол всеки ден

Чаша вино в приятна компания? Защо не. Виното съдържа резвератрол, който има силно антиоксидантно действие. Но консумацията на алкохол трябва да бъде под контрол. Останалите негови съставки, сред които и захарта, са по-скоро вредни. Изследванията сочат, че при мъжете, които пият повече от 3 чаши алкохол дневно, паметта се затруднява и способността за съсредоточаване намалява.

Това е положението! Любов за здраве, приятелство за младост, доверие и смях – вижте за какво!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар