Не прекалявайте с подсладителите!

Те са един от големите пробиви в историята на хранително-вкусовата промишленост.

Подсладители

Подсладители

С ниската си калоричност, или липсата на такава, подсладителите са променили живота на милиони хора, които не могат да консумират захар, но не искат да се лишават от любимите си сладкиши. Освен това, е необходимо много малко количество, съответно и цената им е по-ниска. Най-често използваните нискокалорични подсладители, одобрени в ЕС са аспартам, ацесулфам К, цикламат, сукралоза, неотам, захарин и стевия. „Звездата“ сред тях е асартамът, който замества захарта в над 6000 хранителни продукти и напитки по целия свят – от газирани напитки и дъвки, до желатин, бонбони, десерти, кисело мляко, сироп за кашлица…

Аспартамът е 180 до 200 пъти по-сладък от захарта и вероятно една от най-добре проучените хранителни съставки в историята. Неговата безопасност е била доказана в над 200 научни изследвания, извършвани са проверки и в Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Аспартамът се състои от две аминокиселини – аспарагинова киселина и фенилаланин, които се намират в много храни, като мляко и месо.

Хората, обаче, които са родени с фенилкетонурия, не могат да разграждат аминокиселината фенилаланин и трябва да избягват храни и напитки, които го съдържат, включително аспартам, пише сп. Story.

Защо трябва да съществуват?

Причината е ниската калоричност. Аспартамът например е толкова популярен, защото осигурява на милиони хора безопасно и ефективно сладко решение. Подсладителите са най-ценни съюзници не само за онези, които искат да контролират теглото си, но и за тези, които страдат от диабет и имат алтернативата, която им позволява да се наслаждават на любимия си десерт или на някои газирани напитки.

Сладко и безопасно

Ние живеем в един свят, където търсенето на храни и напитки с много вкус и ниски калории непрекъснато се увеличава. Но и знаем, че управлението на теглото може да се превърне в порочен кръг. Когато казваме „Не“ на любимия ни десерт или газирана напитка, например, приемаме отрицанието като „наказание“, за изпълнението на което, следва да се наградим в следващите дни с калорийна бомба – голямо парче торта, огромен сладкиш.

Затова е изключително важно да имаме балансиран хранителен режим, с много физическа активност, а тогава аспартамът ще носи само удоволствие. Например, 330 мл кола или друга безалкохолна напитка обикновено съдържа по-малко от 1 калория!

ЛЮБОПИТЕН ФАКТ

Изследванията показват, че причината, поради която не можем да „живеем“ без захар, е защото по своята същност сме със сладък вкус. В действителност, това е сладост, която насочва всички новородени бозайници – включително хората, към безопасни и питателни храни и напитки, пише сп. Story.

Консервираните плодове ни приближават към смъртта!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар