Прочетете внимателно! Това са възможните причини за закъснение на менструацията!

Стрес

Силните емоции, особено ако сте настроени по-негативно, могат да окажат сериозно въздействие върху редовността на менструалния цикъл. Причината е, че високите нива на стрес намаляват количеството на хормона гонадотропин, отговорен за освобождаването на други два хормона: фоликулостимулиращия и лутеинизиращия. Това би могло да въздейства и промени периода на овулация и така да доведе до закъснение на цикъла.

narushena menstruaciaПромяна в начина на живот

Звучи доста общо, но реално всяко едно събитие, което променя в известна степен начина на живот, оказва влияние и на… менструацията. Сменяте жилището, имате нова работа или се връщате на старата след дълго отсъствие, заминавате във ваканция… Общото между всички е, че по един или друг начин познатите и рутинни навици, които пълнят ежедневието ви, сега претърпяват промяна и се налага да се адаптирате към нов ритъм, нова среда, нови хора. Всичко това би могло да повлияе на иначе редовния ви цикъл особено ако промяната е била в периода на овулация. Възможно е дори да прескочите с един месец менструацията. Колкото по-уморени сте от промяната и колкото по-стресирани, толкова по-сериозно може да бъде забавянето.

Лекарства

Някои медикаменти биха могли да окажат влияние на редовността на цикъла. Понякога организмът реагира по такъв начин към ново лекарство или при промяна на дозата в текуща терапия. Всъщност точно по тази причина гинеколозите при преглед винаги задават въпрос дали в настоящия момент пиете някакъв медикамент. Лекарствата с упояващ ефект също водят до закъснение на цикъла. До промени, колебания и дори липса на менструация могат да доведат и някои хормо-нални медикаменти.

Промяна в теглото

Независимо дали е надолу или нагоре, това може да даде отражение на цикъла. Отслабването и напълняването често забавят менструацията. В това число влиза не само загубата на килограми, а и на сантиметри, тъй като понякога кантарът показва много малка разлика, но реално тялото се разделя с доста излишни тлъстини, които по правило не тежат. При твърде голяма промяна в теглото може да се стигне дори до спиране на овулацията. Жените с поднормено или наднормено тегло често страдат от нередовен цикъл. Причината е, че силното недохранване или обилното хранене могат да предизвикат промени на хормонално ниво в хипоталамуса, който е отговорен за менструалния цикъл.

Болест

Напълно възможно е. Но не бързайте веднага да мислите за най-страшното и драматично заболяване. Понякога дребни на пръв поглед неразположения оказват влияние на цикъла. Такива например са прекаран грип или инфекция. Причината е, че намаляват имунитета, а това може да забави и измести с няколко дни периода на овулация. Превъртете мислено времето с около 2 седмици назад и си припомнете дали точно тогава не сте били болни.

Без конкретна причина

Ако сте сигурни, че нито една от предишните точки не се отнася за вас, а гарантирано не сте бременна, то може да има една доста наивна, но напълно възможна причина за закъснението. Става дума за погрешни изчисления. Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но много жени не се вписват в тази категория. Често цикълът е доста по-кратък или продължава над 32 дни. За напълно естествена грешка се смята забавянето с 6 дни.

 

Как да подготвите момичето за първата менструация?

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар