Колагенът е ключов фактор за младостта на лицето

промоции

Колагенът е от съществено значение, когато става въпрос за младостта на лицето и появата на бръчките.

kolagenТой е протеин, който се произвежда  от клетките. Задачата му е да поддържа кожата здрава и еластична. На млади години тя е естествено гладка и плътна, тъй като се регенерира постоянно. С възрастта обаче производството на колаген се забавя, а този в кожата се поврежда. Как да поправим това?

Повече витамин С

На първо време увеличете приема на витамин С. Американско проучване сред жени над 40 години показва, че дамите, които в определен период от време са приемали в своята диета по-високи количества вит. С, са с по-малка вероятност да образуват бръчки. Причината е, че без вит. С аминокиселините не могат да бъдат свързани до образуването на протеин, тоест колаген. Витамин С ще откриете в червените чушки, тъмнозелените листни зеленчуци, зелето, доматите, портокалите, кивито… Когато е от естествен източник, този витамин е изцяло биоусвоим.

Спрете цигарите и се пазете от слънцето

Ако искате да съхраните младостта си за по-дълго време, трябва веднъж завинаги да откажете цигарите. Тютюнопушенето създава ензими, наречени матрични металопротеинази, които увреждат колагена в кожата, а оттам идва и издайническото отпускане на лицето, по което всъщност си личат пушачите. Излагането на слънце е друг рисков фактор. Причината е, че UVA лъчите проникват дълбоко в кожата и увреждат поддържащите колагенови структури.

Да, на ретинола

Ретиноловите кремове, достъпни само по предписание, доказано помагат за стимулиране производството на колаген. Ретиноидите са насочени към рецепторите в кожата, които увеличават производството на колаген. Но може да намерите по-леки форми на ретиноиди в ретинол-кремове, които се намират без рецепта.

Не яжте сладко

Яденето на твърде много захар води до преждевременно стареене на кожата чрез процес, наречен гликиране. Това е мястото, където излишната захар в кръвта се свързва с липиди, нуклеинови киселини и протеини, за да образува „разширени гликирани крайни продукти“ или такива, които ускоряват процеса на стареене и така причиняват сбръчкване на кожата.

Направете си масаж

Той не е само глезотия. Масажирайки лицето си всеки ден, вие помагате да се стимулира производството на колаген. Това придава на кожата по-плътен вид и стимулира лимфните жлези да спомагат за почистването й.

Колагенът ни прави млади, здрави и красиви!?

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар