Твърде заета съм, за да се влюбя…

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Да, звучи странно, но е факт. Този синдром напоследък придобива все по-широко разпространение. Един приятел дори наскоро го нарече „социален запек“. И твоята диагно­за е подобна? Ние вадим кочана с рецептите и предписва точното лекарство.

Нека ти разкажа за приятелката ми Ива. Тя е водеща и преди време работеше в сутрешния блок на една голяма телевизия. Не че се оплакваше, но всички знаехме, че е самотна. Когато в женската ни компания заговорехме за гаджета, И. винаги разказваше за една своя стара връзка отпреди 1000 и няколко години. Тя беше готина, успешна, красива, с чувство за хумор и уникална чаровна усмивка. Защо тогава всички разкази за любовния й живот датираха от каменната ера? Да не би да стряскаше мъжете? Или пък беше твърде придирчива? Веднъж се обадих да й предложа да излезем в събота на обяд с момичетата. Менюто щеше да е обичайното: салатки, крехки пилешки филенца с пармезанова коричка, няколко бутилки изстудено бяло вино и много клюки. От другата страна на телефона ме посрещна кратко мълчание и шум, който подозрително напомняше за разлистване на тефтер. „Амииии, става ли в 11:15?“, попита най-накрая. „Не и ако искаш някой да дойде!“, отговорих й леко троснато. Отначало реакцията й ме подразни – в крайна сметка я канех на клю-клю запиване с приятелки, а не на бизнес среща. Но после се сетих за безумния й график. Имаше дни, в които тя ставаше в 4, за да отиде на фитнес, преди да се яви за грим и прическа в 5:30 в телевизията. Следобед работеше над материалите за следващия ден, даваше интервюта за женски списания и въобще отхвърляше всичко, което продуцентите решаваха да изсипят в и без това препълнената й чиния с ангажименти. Лягаше си малко след „Лека нощ, деца“ – нещо, което аз бях престанала да правя някъде около 5-годишна възраст. Тогава ми проблесна: Ива страдаше от социален запек. Режимът й беше толкова сгъстен, че не можеше да се отпусне и да се забавлява.

Не е задължително да те дават в национален ефир, за да станеш жертва на този синдром. Замисли се, жените по принцип имаме склонност да запълваме времето си с всевъзможни дейности. Зумба във вторник и четвъртък, маникюр в неделя, кафе с познати след работа и излизане на клуб в петък вечер – но само ако сме в настроение и косата ни е в перфектен вид. Точно тук е проблемът. Повярвай ми, много е трудно да срещнеш любовта на живота си, ако не си отворена за непознати изживявания и дори забавленията ти са планирана част от една стройна програма. Това е основният симптом на социалния запек, и ако го откриваш в твоя живот… ами, извинявай, че ще ти го кажа, но май ще трябва да вземеш слабително. Как да стане това ли? Излез в делнична вечер. Сложи си любимия блестящ топ, изкуствени мигли или каквото там те кара да се чувстваш супер секси и те понася на парти вълна. Не мисли за утрешния ден – вземи си отпуск или просто се скатай от лекции. Когато пуснеш задръжките и притесненията си по течението, магията се случва. Просто го направи!

Ива постъпи точно така. След едно особено силно предаване, в което бе притиснала печално известен министър в ъгъла на студиото, успях да я измъкна да празнуваме, нищо че на другата сутрин пак трябваше да води. Отидохме в нашумяло заведение, което се пукаше по шевовете. Не след дълго някакъв човек изпрати бутилка вино на нашата маса. Ива не можеше да повярва на очите си – въпреки че повече от година половин България се събуждаше с нейното лице, това й се случваше за първи път. Явно еуфорията й подейства и тя сама предложи да отидем да танцуваме след вечерята. Изведнъж енергията й стана различна. Тя излъчваше освободеност и сякаш най-накрая бе готова да й се случи нещо хубаво. В клуба към нея се присламчиха две момичета на 18 – 19 години, които първо й поискаха автограф, а после едната й отправи нещо като неприлично предложение… искаше да я запознае с баща си. Как мислиш, че постъпи тя? Сигурно всяка друга на нейно място любезно би отбила съмнителната оферта, но Ива явно усещаше, че това е нейната вечер на късмета и каза: „Защо пък не?“ Пет години по-късно с таткото архитект са още заедно и безумно щастливи. Ива вече води шоу предаване на запис и двамата обикалят света. Та какво ти казвах – разчупи рутината и това може да се случи и на теб!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар