Реабилитираха маслото! Може да се хапва с мярка!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Много се спори за маслото и другите млечни мазнини

масло Едни диетолози се кълнат, че някои от тях са полезни в разумни количества. Според други трябва да се приемат само растителни мазнини като зехтина.

Все едно от коя страна на барикадата сте, добре е да се запознаете с изследванията. Според тях яденето на много масло е вредно. Но умерено количество масло от пасищни крави е полезно.

Кравето масло е много сложно съединение на общо 400 млечни киселини. Съдържа и витамини и дава енергия заради многото калории.

Но крави, хранени с фураж, и пасищни крави дават различно масло. Сравняването на двата вида показа, че пасищното масло съдържа повече ценни съставки като омега 3 мастни киселини и витамин К. То е и 5 пъти по-богато на знаменитата конюгирана линолеова киселина, която се пие на хапчета с цел отслабване.

Въпреки това отдавна се твърди, че маслото вреди на сърцето. В него наистина има сатурирани мазнини, които са синоним на сърдечните болести. Но ново изследване на ефекта им върху сърцето показа, че умерената употреба не го уврежда.

То е публикувано в американското „Списание за вътрешни болести“ в края на 2014 г. и развенчава маслото като злодей за сърцето. „Данните ни не потвърждават, че за сърцето е полезно да се приемат високи дози полиненаситени мастни киселини и ниски дози наситени, каквито са препоръките на кардиолозите в момента“, се казва в статията. Всъщност в страни, където кравите пасат, връзката е обратна – яде се повече масло, но болните от сърце са по-малко.

Друго изследване от 2010 г. измери нивата на конюгирана линолеова киселина в мастните тъкани на 1813 души с инфаркт и ги сравни с нивата на същия брой хора без сърдечни оплаквания.

Оказа се, че зависимостта е обратнопропорционална – колкото повече е тази киселина, толкова по-малък е рискът от инфаркт. Данните от изследвания в Австралия и Европа са аналогични.

Изводът е, че наситените мазнини трябва да се приемат в умерено количество, но ако са в масло от млякото на пасищна крава, те са полезни за здравето.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар