За какво мисли той, когато казва, че не мисли за нищо

Няма нищо по-дразнещо от мъж, който изглежда дълбоооко вглъбен в замисъл, но не иска да признае за какво, нали? Е, сигурно няма да се изненадаш да научиш, че един от честните отговори понякога наистина е „За нищо“. Обаче другите, ах, другите са къде-къде по-любопитни…

Мисъл №1 -Дребни битови драми
Господата не са известни е многофункцио- налността си. Често определени незначителни случки могат да ги извадят от релси по начин, който ние, момичетата, обикновено разчитаме като сигнал за надвиснало мащабно бедствие. Минорната разсеяност, която обхваща баща ми, когато смята, че „Левски“ ще изгуби предстоящ мач се разплисква из цялото му ежедневие и кара непознати да предполагат, че току-що е изгубил всичко на хазарт или е бил осъден на доживотен затвор. Повечето жени успяват да се справят с подобни дразнения, като се залисват с нещо приятно, но мъжете откриват символика на всевъзможни и странни места. Дребна спънка е работното място може да накара партньора ти да предъвква в мистериозно мълчание възможните й последици за неговата горда личност и мъжка чест цяла вечер, докато ти трескаво се отдаваш на своя порок – да подозираш, че той вече не те обича, че го отегчаваш, че именно ти си го обидила с нещо. Нататък знаеш сценария: ти подпитваш, той се муси и не може да състави граматически завършено изречение. Ти се разстройваш все повече, той стисва устни окончателно.

ПРОЧЕТИ МИСЛИТЕ МУ! Да, да – до болка познато ти е клишето, че мъжете смятат за нередно да молят за помощ. Твоят човек, колкото и да са модерни възгледите му, може би все още е в плен на тази илюзия. Но това не е всичко. Постави се на негово място. Той е наясно, че ако назове точно какво го е хвърлило в размисъл, твърде вероятно е ти да не се сдържиш и да прихнеш. Сам съзнава, че може би е малко нелепо да отдава такова значение на някаква житейска дреболия и никак не му се иска да изглежда смешен в очите ти. Смешен, че и безпомощен на всичкото отгоре. Накратко, мъжът с теб знае, че има неща, за които няма да го разбереш, и сигурно е прав. Да чоплиш темата, само ще го накара да издигне щита по- високо. Опитай нова гледна точка – приеми, че той не иска да се оплаква, защото инстинк­тивно се стреми да те опази от излишни при­теснения. Мини в неговия отбор и не се нараня­вай сама, блъскайки се упорито и паникьосано в стената от мълчание, която няма да трае дълго, ако той види, че си готова да му покажеш разбиране и да му дадеш пространство. В крайна сметка наис­тина ли е фундаментално важно да научиш, че днес се е поизложил пред шефа?

Мисъл №2 – …Тяло и външен вид
Хората са суетни същества, но мъжете и жените са суетни по различен начин. Тук ролите са разменени и докато жените се вторачват във всеки микроскопичен детайл, мъжете се интересуват преди всичко от „цялостния пейзаж“. Трудно ще уловиш мъж да се тюхка конкретно за начеващото си шкембенце или за бръчиците около очите си. Мъжете затъват в тежки мисли не заради коя да е определена част от тялото си, а от тревога, че „пълният пакет“ вече не изглежда чак толкова апетитно. Докато парт­ньорът ти е доволен от впечатлението, което смята, че оставя у жени­те край себе си, няма опасност от криза. Но ако напоследък си правила коментари относно стила му на обличане, изисквала си нови неща от него в леглото или пък не си била в настроение, разговор от типа на „Мило, добре ли си? Какво си се умислил?“ – „За нищо“, рано или късно ще се състои. Това „За нищо“ в случая значи „Тя харесва ли ме още? Изглеждам ли достатъчно представи­телен? Още ли съм уверен в секса, или съм се отпуснал твърде много?“

ПРОЧЕТИ МИСЛИТЕ МУ! Съвсем ясно е, че колкото и да го питаш какво му е, приятелят или съпругът ти ще предпочете да си тикне главата във включената фурна, пред това да признае гласно съмнения в собствения си чар. Ако усетиш, че въпросите ти го смущават, време е за недвусмислена демонстрация на възхищение и любов – ей така, като гръм от ясно небе, за да му дойде сърце на място.

Мисъл №3 – …Друга жена
Проста истина. Из главата му често се разхожда някоя натрапница, която няма нищо общо с теб. Понякога става дума за предишна изгора, която е оставила дълбоки коловози в съзнанието му, за добро или зло. Друг път си спомня красивите момичета в живота си, които така и не е имал смелост да покани на танц. Или пък мисли за всички онези жени, които са проявявали интерес към него, но не са могли да ти стъпят на малкия пръст. Изобщо, сравненията между различни образци на женския пол вероятно заемат по-голямата част от лявата половина на мозъка му (в дясната е почти празно, за да може да се рита топка на воля). С неугасим спортен хьс партньорът ти те сравнява с продавачката в лавката до офиса, с умната колежка, с майка си, със сестра си, с учителката си от първи клас, с любимата си порнозвезда… Преди да се вдигнеш в праведен гняв, спомни си една малка подробност. Ти правиш абсолютно същото.

ПРОЧЕТИ МИСЛИТЕ МУ! Това, че партньорът ти невинаги мисли само за теб или само за секс с теб, е като снеговалежа – просто едно от онези метеорологични явления, които правят света такъв, какъвто е. Ако наистина искаш от него да ти разкрие тези свои мисли, трябва да си готова да му отвърнеш със същото. Как ти се струва? Искреността и почтеността винаги са двупосочни. Ако смяташ, че е съвсем нормално за теб да пазиш под ключ душевен сейф, пълен с малки тайни, лични емоции и прегрешения на мисълта, то трябва да признаеш същото право и на мъжа на сърцето си.

Мисъл №4 – …За нищо
Уви, мъжката душевност крие както неизследвани дълбини, така и очевадни плитчини. Понякога главата му е пълна… с въздух и един-два задрямали бръмбара. Според психолозите това е полезно – мъжете умеят да релаксират по-добре, защото могат да прекарат известно време в състояние на блажена разсеяност. Това им помага да „охладят мотора“ на ума си и да го подготвят за следващата доза вдъхновение. Ако се случи ти да си до партньора си в такъв момент, като нищо ще решиш, че мечтае за ориенталски харем или си спомня страшно прес­тъпление от миналото си, на което вече няма живи свидетели.

ПРОЧЕТИ МИСЛИТЕ МУ! Колкото и да го притискаш да ти каже какво го разсейва, накрая трябва да приемеш, че мъжът до теб просто функционира различно. Ако наистина искаш да разбереш този феномен, предложи му да те научи как се прави. И ако успееш да схванеш как той изпълнява това виртуозно приплъзване по повърхността на съзнанието, без да задържа вниманието си никъде и без да се тревожи за нищо… моля те, пиши ни!

Мисъл №5 …Какво да каже
Когато мъжете нямат какво да кажат, мълчат. Когато жени­те нямат какво да кажат, не млъкват. Ние, момичетата, сме толкова свикнали да запъл­ваме тишината с чуруликане и бъбрене, че господата окончател­но са ни предали отговорността за поддържането на разговора. Когато обаче става дума за първите няколко срещи с нова тръпка, упоритият отказ на кавалера да „открие мача“ с подходящата уводна реплика може да изнерви всяка дама до краен предел. В този случай ухажорът ти не толкова няма какво да каже, колкото не знае как да го каже, защото залогът е голям: ако изтърси нещо скучно, пошло, глупаво или изтъркано, ще развали първото впечатление, а то е най-важно. Изобщо, вълнението често е враг на  ораторските заложби у силния пол, но понеже в мъжка компания никой не се напряга чак толкова, ако всички мълчат, приятелят ти може би не си дава сметка, че ти се чувстваш неловко.

ПРОЧЕТИ МИСЛИТЕ МУ! Мъжете наистина не обичат говоренето заради самото говорене. За тях то не е сплотяващ ритуал, каквото е за нас, момичета. Те чувстват нуждата да казват „важни неща“, да бъдат забавни и нахакани – за тях разгово­рът с жена е бойна арена, където трябва да блеснат и да впечатлят, а не просто да споделят нормални чувства и мисли. Ако сте отдавна заедно, налягат го други предизвикателства – сега те познава добре, има дълбоки чувства към теб, а езикът му се стру­ва плитък и неадекватен за изразяването на всич­ко онова, което го свързва с теб. Затова се смили над него – вместо да се впускаш в монолог, досаден и за двама ви, задай му някакъв конкретен въпрос (но не „За какво мислиш?“), който ще го накара да изле­зе от черупката си, без да трябва да споделя нещо съкровено.

Въпрос: Понякога хващат гаджето ми да се заглежда в огледални повърхности и да потупва бицепса си. В такива моменти е напълно глух за думите ми. Егоманиак ли е?

Отговор: Едва ли. Просто е млад и кокетен. Мъжете мислят за тялото си не само когато се чудят дали е достатъчно секси. Отдават се на самовлюбени възторзи и когато отлично знаят, че са в топ форма. Затова, ако излизаш с атлетичен кавалер, понякога зад отнесения му поглед се крият просто фантазъорски „клипчета“ на фитнес упражнения на забавен каданс, където той с наслада наблюдава красивото движение на гръбната си мускулатура. Подобни блянове понякога заменят тренажора с красива жена (често напълно нереална, без лице), чиято роля е да потвърди от последна инстанция, че този мъж е жребец от класа. Звучи смешно и недорасло, но всъщност е напълно нормална част от вътрешния живот на много господа: мъжете по природа са много пo-свързани с физиката си от жените, а и зависят от нея в много социални ситуации, когато е важно да покажат сила, пъргавина, сръчност.

Мисъл №6 …Кичозна романтика
Повечето психолози са съгласни, че мъжете са по-дълбоко сантименталният пол, защото обществото ги възпитава да не дават външен израз на емоциите и страстите си. Дока­то ти можеш безнаказано да се захласваш по мечтания сватбен ден и всички пърхащи дантелени подробности около него… той също го прави, само дето се чувства като глупак през цялото време. Колкото по-нежни и романтични мисли му минават през главата, толкова по-гузен и нелеп се чувства партньорът ти и толкова повече се затваря. Започва да смята, че ти си виновна за това „размазано състояние“, затова последният човек, на когото би се доверил в такъв момент на върховно умиление… си ти. В такова разкъсано душевно състояние много мъже решават да предложат брак, докато ти отчаяно драскаш да разбереш за какво мислят и защо не ти обръщат внимание и не те допускат до себе си.

ПРОЧЕТИ МИСЛИТЕ МУ! Разбира се, няма да помогне да му подхвърлиш: „Миличко, ако си мислиш нещо лигаво сантиментално, можеш да ми кажеш, обещавам, че ще ми хареса!“ По-самата ти трябва да покажеш смелост и да споделиш нещо, което кара теб да се чувства неловко… Този жест на върховно доверие ще му покаже, че това не е проява на слабост, а на свобода, която човек може да има само с достоен партньор до себе си. Току-виж негова милост престанал да сумти и започнал да съчинява сонети в твоя чест!

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар