Каква е цената на любовта – но не в пари, а в приятели

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Заедно с шепа британски учени повдигаме въпроса колко скъпо ни излиза една любовна афера – но не в пари, а в приятели.

Преди седмица отивам на кино с приятелка. Гледаме здравослов­но инфантилна комедия, която ме кара да си разсипвам пуканки­те от смях, но тя седи до мен с увесен нос и чопли с пръсти по седалката. Хм. По всичко личи, че главата й е някъде другаде – в някоя драма в стил тежка руска класика. Вярно, съвсем наскоро скъса близо 2-годишната си връзка, но по собствена воля, нещо чувствата й изветрели, така че нямаше нощи с валериан и сълзи, нито контузии на сърдечния мускул. Но нали знаеш, нещата никога не са толкова прости.

И така след края на филма засядаме в тъмното на един бар, аз вадя ченгела и започвам да тегля думите от гърлото й. И какво изваждам „Ох, как не разбираш?! Ми самотна съм. И не заради него, просто имам чувство­то, че съм загубила връзка с всич­ки и няма на кого да звънна за едно кафе. Само ти ми остана…“ Чакай малко сега. Как така „всич­ки“ са потънали вдън земя? Ами Н., с когото изписахте клавиа­турата в скайп? Или К., с коя­то обсъждахте до изтръпване на езиците всички бивши и бъдещи мъже в тефтерчетата си? А и колежката Т., с която излизахте след работа, за да си довърши­те разговора от обяд? Докато изричам това, се хващам, че гово­ря в минало време и това хич не е случайно. „Да бе, да“, казва ми приятелката и очите й стават големи и влажни като на герой в манга. „Но след като се хванах с този човек, без въобще да се усе­тя, започнах да се виждам все по-рядко и по-рядко с тях. Дори не помня кога последно съм влиза­ла в скайп… И сега какво да пра­вя? Да се появя и да възкликна „Ей, к’во става, помните ли ме?“ Страхотна приятелка съм и аз, няма що!“

Стоп кадър. Нещо в тази исто­рия да ти звучи познато? Случ­вало ли ти се е неволно да забра­виш на заден план някои от най-близките си хора, докато стис­каш неотлъчно ръката на гадже­то си? И да се сетиш, че не си им виждала очите от сто годи­ни, чак след като наистина са минали сто години и между вас е издълбана пропаст. Народът вяр­но го е казал – не можеш да носиш 2 дини под една мишница. Нито да си на две места едновремен­но – хем да излизаш с приятелите си, хем да вечеряш насаме с Него. Как да стане?

Докато въртях на шиш този проблем в главата си, сигурна, че трябва да има и среден път, попаднах на едно научно изслед­ване, направено миналата година от професори в Института по когнитивна и еволюционна антропология към Оксфордския университет. И те като мен си задаваха въпроса колко скъпо ни излиза любовта… в приятели. За мое голямо учудване господа интелектуалците бяха изчислили загубите съвършено точно, провеждайки проучване сред хиляди хора. Резултатът беше 2 – това бил броят на добрите ни стари приятели, които изпадат в немилост при започването на нова романтична връзка. Ти да видиш! Намираш си най-сетне един страхотен мъж, а той взема, че издухва двама човека от най-близкия ти кръг от хора!? Сега е моментът да се плеснеш по челото и да признаеш: „Ей, вярно е така“, или да им скъсаш дипломите на тези професори и да кажеш: „Пълни глупости“, но нека първо разгледаме изследването по-отблизо.

Топ 5
Както може да се очаква, печените умове от Оксфорд не се захващат с целия този любовно-при ятелски алгоритъм, без да са си направили сметката предварително. В предишно свое проучване те събират отново една камара народ, задават си въпросите и накрая като теглят чертата, получават числото 5. Това, оказва се, е броят на най-близките хора, които всеки човек има до себе си – не двама, осем или „ужасно много“, както се хвалят някои, а точно колкото са пръстите на едната ни ръка. Или хайде не „точно“, а „средно“, защото все пак сме различни и неповторими личности, а не оловни войничета, излети по калъп. Та, тези топ 5 са ни най- важните и близки хора (не казвам приятели, защото може да са и членове на семейството), на които разчитаме, ако тръгнем да се давим и които никога няма да ни оставят сами по празниците. След като са готови с тази статистика, професорите предприемат ново преброяване само сред обвързани мъже и жени и какво да видят – техният близък кръг включва само 4 човека, и при това един от тях е партньорът в романтичната връзка. С други думи, вместо топ 5 обвързаните имат топ 3 + гадже. И без да вадим калкулатора, можем да сметнем, че двама от техните верни другари са изпаднали от класацията. Лоша работа. Обичайно това не засяга „най-добрата приятелка“, но пак говорим за ценни хора, които със сигурност ще ти липсват, и това не е някакъв си пренебрежим факт. Стесняването на кръга от близки човешки същества означава по-малък спасителен пояс в кризисни ситуации, така че и да се съмняваш във всичките тези данни, имай си едно на ум. Винаги можеш да провериш дали формулата работи при теб, като преброиш твоите хора пръст по пръст, но не се изкушавай да намесиш и другата ръка – говорим само за най-най-близките, тези, на чиято врата можеш да почукаш в 3 през нощта без предупреждение. Е, колко са? И помисли добре, не изхвърчат ли (средно) двама от тях, когато те задуха любовният ураган?

Крадец на време
Трябва да призная, че за мен лично формулата е била вярна поне два пъти. Като върна лентата назад, наистина ми се е случвало, щом някой ми завърти главата, двама невинни да го отнесат. За беля последния път изобщо не успях да възстановя връзката си с толкова близката ми преди това К., която, по всичко личи, не смята да ми дава втори шанс. Но как в такава ситуация да обясниш, че не си забравила адреса и телефона й нарочно, ами известно време някак си имала нужда да бъдеш предимно с Него и после с всички останали. Става неусетно, просто любимият поглъща по-голямата част от бремето и вниманието ти и неизбежно кафетата, вечерите и уикендите с приятелите се разреждат за сметка на същите в интимна компания. Точно това подчертават черно на бяло и изследователите от Оксфорд, че романтичната връзка краде от времето, което по принцип отделяме за платонични отношения. И така в един красив момент се улавяш как за трети път отклоняваш поканата за питие със Силвето, с която сте гъсти още от гимназията. Или пък попадаш в капана на „сигурното +1″, а именно – защо да звъниш на този и онзи да дойдат с теб на партито довечера, когато имаш гарантираната компания на гаджето си? Така де, нали ще се видите там, ако и те дойдат. И ето как с времето все по-малко си мърдаш пръста да набереш най-важните номера в телефона си. И все по-често се оправдаваш с „Ми какво да направя, ще се видим другия път“. Хубаво, но ако другия път е след два-три месеца, това приятелство започва да виси на косъм.

Очи, които не се виждат, се забравят
Това не е овехтяла народна поговорка, която вече не важи в днешното време на постоянна онлайн връзка между държави и континенти. Вярно е, че всички имаме приятели на другия край на света, с които се виждаме през 2 – 3 години и успяваме да не се забравим. Но, момент, колкото и да ги обичаш, тези интернационални дружки не влизащ 6 споменатия топ 5, така че да ги оставим настрана и да се върнем към нашия въпрос. Всеки психолог ще ти каже, че ако не се срещаш често с хората, към които си при¬вързана, топлината постепенно изстива и връзката се къса като стар въжен мост. Това ни напомнят и оксфордските учени. Не можем да си въобразяваме, че приятелите ни ще проявяват разбиране до безкрай и ще ни чакат един ден пак да почукаме на вратата им. Постави се от другата страна и ще си дадеш сметка колко е гадно изведнъж да спрат да те търсят и постоянно да отклоняват поканите ти с „О, супер, но точно днес няма да мога“. Да усещаш как някой ценен човек се отдалечава от теб, боли. И ти да си, и ти ще си кажеш: „Гледай само как ме отряза от картинката заради един мъж! Това приятелство ли е?!“ И край. Връщането обратно не е никак лесно, защото нещата не могат да станат „както преди“ с магическа пръчка. А и поми¬ли само колко е нелепо и нечестно – докато връзката ти расте и хубавее, никаква не се обаждаш, а после, като прецъфти, се появяваш отново на приятелския хоризонт и пак търсиш рамо, на което да поплачеш, или пък компания, с която да се забавляваш. Затова винаги съм казвала: каквото и да става, с който и превъзходен мъж да си в момента, не оставяй приятелите си на сухо и не се самозалъгвай, че си можеш и без тях. Защото, когато един ден Превъзходният напусне сцената – а това е много вероятно, не живеем в приказка, – те ще ти бъдат жизненоважни и ще се молиш да бъдат до теб. Знаейки всичко това, ти ми кажи – толкова ли е сложно да пазиш приятелите си близо до себе си? Аха, и аз така си помислих.

Ето няколко ценни съвета как да запазиш приятелите си?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар