Защо детето си гризе ноктите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

То е на 6, 8 или 10 години, всичко върви чудесно, като изключим, че си гризе ноктите. Ако проявите нужното разбиране и му помогнете, бързо ще забрави лошия си навик.

Този проблем обикновено се наблюдава при децата на 5-6-годишна възраст, на които им предстои да станат ученици. По-често се среща при момиченцата, отколкото при момченцата. Той е израз на тревогата на детето в момент, когато е принудено да се откаже от статута си на безгрижно хлапе, за да вземе по-активно участие в социалния живот. Жестът замества биберона, от който детето занапред трябва да се откаже, тъй като вече е голямо. Доставя му удоволствие и му действа успокояващо. Ето защо, щом се почувства застрашено, малкото започва да гризе ноктите си. Жестът, който влудява възрастните, допринася за намаляване на напрежението на deteдетето, пише сп. „Здравен журнал“.

Грешките, които трябва да се избягват

Гризането на нокти издава нервен темперамент, нерешителност, чувствителност, тревожност. Поведението, което възрастните определят като „лошо“, всъщност означава, че детето преживява временни емоционални проблеми. Ако е срамежливо и му липсва самочувствие, то не се осмелява да изрази агресивността си и се опитва да я контролира, като я задържа в себе си.

Грозният тик трябва да подскаже на родителите, че в този момент от своето развитие детето се нуждае от особено внимание. То се чувства недостатъчно обичано, затова и се опитва да привлече вниманието на мама и татко, като се държи неподобаващо за възрастта си.

Този недостатък е толкова често явление, колкото и смученето на палци. То е форма на агресивност, насочена от детето към него самото, която е резултат от стрес в училище или следствие на други неприятности. Ако детето се призове да бъде по-разумно и да престане да гризе ноктите си, или ако му се наложи забрана, това само ще задълбочи проблема. В най-добрия случай то ще започне да си дъвче косата. В най-лошия пък ще намери друг начин за психическо успокоение, вероятно с по-сериозни последствия.

Ако въпреки всичко явлението продължи

Разберете от какво детето ви се интересува и му помогнете да се занимава с това. Запишете го на спорт или курс, който би му доставял удоволствие. Ако обаче явлението продължи и това ви притеснява или ако детето се срамува от тази своя слабост, консултирайте се с психотерапевт. Той ще открие причината за напрежението, което е в основата на ужасната мания. И така ще отстрани и двете.

Как да му помогнете да преодолее тази мания

Детето ще се раздели с неприятния тик толкова по-бързо, колкото по-малко значение отдава семейството му на него. Не говорете пред останалите за недостатъка му, не му го натяквайте постоянно.

По-добре се постарайте да показвате повече внимание към чувствата на малчугана. Предразположете го да споделя с вас проблемите си. Може би то ревнува от новороденото братче или сестриче или има неприятности в училище (учителката го е наказала за нещо или се е скарало със съучениците си), не е изключено приятелите му да са го обидили, да страда заради честите разправии между родителите си или заради развода им. Каквато и да е причината за неразположението му, ако детето си каже каква е болката му, от какво се страхува, какво го притеснява и кое би искало да промени, вече няма да изпитва желание да си гризе ноктите. За да повдигнете самочувствието му, обръщайте му повече внимание, показвайте му, че е обичано и ценено.

Да лакирате ли ноктите на момиченцата?

Можете да отучите момичетата да гризат ноктите си, като им подарите цветен лак. Купете такъв с горчив вкус. Скоро малките госпожици ще се откажат от неприятния навик. Другият вариант е детето да се приучи да носи ръкавици. Така то бързо ще се откаже от изкушението да гризе ноктите си. Може и самото дете да бъде въодушевено от идеята да си слага ръкавици. Не забравяйте да го поздравите, ако забележите напредък. Това ще го стимулира.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар