А ти лакираш ли се зад волана?

Смяташ, че си супер добър шофьор? Бра­во на теб, сигурни сме, че е така! Само, моля те, преди да включиш първа, хвърли един поглед на това.

От първи януари тази година досега при ПТП в България са загинали 594 души“, блес­ти предупредително специалното табло брояч на катастрофите, поставено на сградата на ВМА в София. Такава е статистиката за 2011-а. През 2010-а жертвите са били малко над 700. Пак на също­то табло преди се изписваше броят на загиналите в Ирак и Афганистан, за да може всеки от нас нагледно да си направи извода, че в мирно време по пътища­та у нас умират повече хора, отколкото в райони, в които се водят военни действия! Естествено, че това се дължи на начина, по който шофираме. И за който можем да виним само и единствено себе си. Да, вярно е, че мъжете са по-рисковата категория водачи, защото най-често карат доста по-агресив­но и самоуверено, подценявайки риска. Има няколко грешки обаче, които редовно допускаме и ние, жени­те, създавайки предпоставки за ПТП. Кой е нашият най-голям грях зад волана? Т.нар. мултитаскинг. Вършенето на няколко неща едновременно води до разсеяно шофиране, като според доктор Дейвид Стрейър, водещ изследовател на феномена, 98% от хората автоматично отпадат от определението „добър шофьор“, когато го практикуват. И така, с вземането на книжката знаеш, че трябва винаги да слагаш колан и никога, никога да не караш пила, но ето още няколко неща, които са много важни на пътя с днешна дата.

ЗА БОГА, НИКАКВИ ЕСЕМЕСИ И ИМЕИЛИ !
Законът си е закон, но той явно не ни спира от вредните ни навици: колко пъти си била свидетел на летящи телефони в купето, при­дружени от „Упс, полиция!“? Около 80% от познати­те ни признават, че пращат есемеси и си проверя­ват имейла зад волана, като 65% го правят редовно. Изследването на Стрейър обаче показва, че въпрос­ната активност те прави цели 8 пъти по-застрашена от ПТП и забавя реакциите ти повече, откол­кото, ако шофираш с 0.8 промила в кръвта (което е над официално разрешеното в повечето европейски държави 0.5 промила и далеч над 0.2-та промила, които се обсъждаха като евентуално ограничение за младите шофьори). Четенето или пращането дори на супер кратко съобщение те кара да откъснеш очи от пътя за около 5 секунди – ако се движиш с малко под 90 км/ч, това е разстояние, равно при­близително на дължината на футболно игрище… Говоренето по телефона е също недобра идея: то увеличава четири пъти риска от катастрофиране, дори когато използваш хендсфри. Защото се оказва, че в тази ситуация мозъкът започва да обработва 50% по-малко визуална информация – в това число влизат знаците, мигачите и стоповете на другите както u пешеходците. Плашещо си е, нали?

Как да си в безопасност?
Изключи мобилния, преди да включиш двигателя и остави дамската чанта на задната седалка. В противен случай изкушението поне да погледнеш от кого е имейлът/обаждането/есемесът е твърде голямо, за да му устоиш. И не се изкушавай, че винаги можеш да направиш супер обаждане, ако се наложи, на червен светофар. „Средностатистическият разговор по телефона трае три минути“, твърди Артър Гудуин, в проект, изследващ поведението по шофиране. Първо, светофарите са далеч по-кратки. И второ, ние сме жени и обожаваме да бъбрим, така че трите минути са твърде оптимистична цифра за пола ни.

ОСТАВИ НА МИРА САНДВИЧА И КАФЕТО


„Не мога да повярвам какво правят някои хора, докато шофират. Виждал съм шофьори, които преглеждат пресата, докато карат по магистралата! Абсолютна лудост!“, признава Стрейър. Какво ли би казал, ако ни види как се лакираме зад го държим с разперени ръце, докато ни изсъхне лакът? Най-вероятно същото като мъжа, който първо си вдигна веждите чак до линията на косата, после сложи показалец върху слепоочието си и енергично го завъртя. Е, ти може и да не си чак толкова непредпазлива, но със сигурност пушиш, пиеш кафе или ровиш за глоса в дамската си чанта, която след сложна еквилибристика вземаш от задната седалка, нали? Протягането за нещо, което се намира някъде в купето на колата обаче повишава риска от удар или разминаването на косъм с удар 9 пъти, гримирането го прави с 3 пъти по-голям. Любимо разсейването на погледа встрани от пътя за 2 секунди, колкото да щракнеш запалката над цигарата или да вземеш чашката кафе, да кажем, удвоява опасността от катастрофа.

Как да си в безопасност?
Полицаите не могат да те глобят за ядене зад волана или ръчкане на радиото, но ти самата можеш да си ги забраниш. Отдели си 5 минути, преди да потеглиш, в които да намериш любимата си станция или да си пуснеш GPS-a и да провериш грима си. И ако смяташ да закусиш по път за работа (70% от шофьорите ядат и пият в колите си), избери нещо което е на хапки, за да не ти се налага да го държиш нонстоп, и не е мазно, за да трябва да вадиш кърпички и да си бършеш ръцете непрекъснато. Изследване доказа, че най-рисковите храни и напитки зад волана са тези, които са прекалено горещи или хлъзгави и неудобни за държане. Добрата новина е, че няма нужда да караш в пълна тишина и вцепенение, като същински кон с капаци, пардон, с огледала. Експертите се съгласяват, че музиката (стига да не ръчкаш в панела, докато шофираш), радио, talk блоковете и разговорът с пътниците в колата са безопасни. Към това обаче ние имаме да добавим още едно изискване, наложено от неотдавнашния инцидент с шофьорка, блъснала линейка – нека аудиодецибелите бъдат в разумни граници, така че да можеш да чуваш всички МПС-та със специален режим на движение.

КАРАЙ МАЛКО ПО-БАВНО
Колкото и изтъркано да звучи, няколко километра в час разлика наистина имат огромно значение – дори когато се стигне до ПТП. В единия случай си по капак и доста вероятно не между живите, а в другия – със смачкани ламарини, отворени възглавници, натъртено тяло и уплах до небето, но жива и цяла! Само който го е изживявал, знае за какво става дума. Така че, да, жизненоважно е да караш спрямо ограниченията. Няколкото километра отгоре на километража всъщност не пестят абсолютно никакво време – и това е супер видно в града, където се засичаме с все същите коли на следващия светофар. Ето как изглежда положението на извънградско: ако караш с 16 км/ч над позволената скорост по магистрала за 60 км разстояние ще пристигнеш в крайната точка на маршрута си с по-малко от две минути по-рано! Още една проста сметка: ако шофираш със 128 км/ч и направиш ПТП, силата на удара се увеличава със 77% в сравнение със силата, ако катастрофираш с 96 км/ч скорост.

Как да си в безопасност?
Следващия път, когато бързаш и се изкушаваш да натиснеш газта, се сети за двете спестени минути. И се запитай дали животът – твоят собствен, на останалите в колата, на непознатите в другите коли и на пешеходците на пътя, наистина би струвал толкова според теб? Да не говорим, че чисто икономически погледнато, подаването на по-малко газ ще ти спести пари.

Категорично DON’T!
През октомври 2011 г. КАТ направи акция за проверка на алкохол и стигна до извода, че все повече българки си позволяват да пият и да шофират. Рекордът беше на дама с 3.4 промила алкохол в кръвта.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар