Лека зима за всички момичета

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Зимата е коварен сезон, в който аптеката отсреща се превръща в най-добрият ти приятел. Ние казваме „стига“ и ти даваме алтернатива как да пребориш настинките без лекарства.

 protiv grip

Имунитет

За да изкараш зимата леко, първото важно нещо е да се уве­риш, че имунната ти защита е достатъчно силна. Нашият съвет пробвай клеева тинктура. Всеки ден слагай по 10 капки в чая или просто в чаша вода. Второ, рибеното масло, то е изключително полезно. Трето, канела! Хем вкусна, хем полезна. Можеш да я слагаш на всичко – чай, кафе, плодови смутита. Банан и авокадо перфектната комбинация за добър имунитет. Направи си смути от тях или най-добре пюре. И накрая, но не на последно място – морска сол. Тя подсилва защитата ни срещу вирусните заболявания, когато я използваме за ванички на краката. И още едно важно условие да се справяш с настинките – да спиш поне 8 часа на денонощие.

Кашлица

Тя може да бъде коварна, а дойде ли, понякога не си отива с месеци. Ето ти нашите предложения. Перфектният сезонен плод за нея са дюлите. Дюлята бори кашлицата бързо и ефикасно, при това сама избираш дали да я хапваш на резенчета, да я пасираш на пюре или да си свариш чай. И, разбира се, медът. Вечният лечител на всичко е полезен през цялата зима – по 1 л. на ден задъл­жително. А когато си изпуснала кашлицата, можеш да я потушиш с 1 с.л. мед с 1/2 ч.л. намачкано синапено семе – за консумация или като компрес.

Хрема

Едно от най-неприятните неща през зимата е запушеният нос, в това сме си­гурни. Хремата е по-упорита и от кашлицата – тя се настанява в организма ти и не те пуска до първа пролет. Затова, ето какво можеш да направиш срещу нея. Първо, прави си редовни промивки с морска сол. Продават се готови разтвори с дозировки, но може и просто да разтвориш малко морска сол във вода.

И отново клеева тинктура – може да добавиш към  водата с морска сол няколко капки за бърз ефект.

Зачервено гърло

Първият признак за настинка и онова неприятно напомняне от детството, когато ти мажат гърлото със сода и мед. В момента се продават доста ефи­касни лекарства за гърло, но пробвай и част от нашите бабешки лекове. Компрес с извара – вземи си от магазина най-обикновена извара, увий я в марля и сложи като компрес на гърлото, повтори от 1 до 3 нощи. Ефектът е изключително добър. Можеш да си направиш и парна баня с лайка. Кипни във вода и вдишвай дълбоко поне 10 мин. Ефектът е уау освен за гърлото и за кожата ти.

Мускулни болки

Всяка настинка е придружена от тях. Та дори и да не си болна, зимата те кара да се движиш все по-рядко и болежките се обаждат. Ето какво правим ние. Яж джинджифил. Не знаеше, че той е най-известният лечител за костите и мускулите, нали? Тъй като е адски лютив, добави му лимон и мед. Настържи един корен джиджифил, 2-3 с.л. мед и 1 лимон и яж по 1 л. на ден. Освен че болките намаляват, имунитетът укрепва. Ако тази комбина­ция ти е сложна, се продава и захаросан джин­джифил, който е като сушен плод и е за директна консумация. Също можеш да си правиш разтривки или ароматерапия с масло от мента и лайка.

 

 

Кои храни са приятели на имунитета?

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар