Според даоисткия фън шуй, има седем вида чувствителност на тялото ни

Когато няма чи, ние сме мъртви. Когато тя е в изобилие, пращим от живот.

Част 1

Tao-2-vselenata

…сигналите на природата…

Даоисткият фън шуй се съсредоточава изключително само върху чи. Като се настройват на вълните й, даоистките майстори са в състояние да долавят сигналите на природата и да разбират знаците, които разкриват неща за предстоящи събития, хора и ситуации. Тези знаци показват също кога чи трябва да бъде обновена и кога се е влошила.

Даоисткият фън шуй ни пренася в друга реалност на умения за подобряване на жилищното пространство – такава, която обхваща вътрешните пространства на ума, нещо, което с повече упражнения ни позволява да използваме центровете на тялото си като сензори. Това включва седемте вида чувствителност, които отразяват седемте енергийни центъра на тялото.

Седемте вида чувствителност:

Зрителна – посредством зрението, слухова – посредством слуха, вкусова – посредством вкуса, осезателна – посредством сетивата за допир, усещане – посредством усета за настройване, дихателна – посредством усета за дишане и трансцедентна – посредством ума в медитация.

Развиването на чувствителност на тези нива не е едно и също със седемте енергийни центъра от системата чакри. Според китайците енергийният източник е в центъра на тялото, точно под пъпа. Енергията протича през тялото по вертикалната ос и меридианите и така се създава енергийното поле. Даоистките майстори използват понятия като слънчев и лунен чи кун.

Слънчевият чи кун използва енергията на слънцето, за да активира деветте отверстия на тялото за осъзнаване на енергията. Смята се, че когато това бъде постигнато, се подобряват здравето и яснотата на ума. Това също прочиства тялото от отрови и допринася за изграждането на силна имунна система. Лунният чи кун използва лунната енергия, за да балансира двете вертикални оси на тялото. Този метод регулира вътрешния поток от флуиди и отваря петте психични канала на тялото.

Ако искате да усвоите правилно физическите упражнения, дишането и накрая медитацията и визуализациите, ще ви е нужен квалифициран учител по чи кун (ци гун).

 

Молитвата ни прави по-щастливи

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар