За отлична памет комбинирайте кафето с портокалов сок

Ако искате да изострите ума си и да ви хрумват свежи идеи, яжте още повече плодове, но не забравяйте и кафето

портокал Това съветва психоложка от университета в Лейден. Д-р Лоренца Колзато изследвала въздействието на аминокиселината тирозин върху нивата на хормона допамин в мозъка.

Тя пише, че това е най-важният химически фактор за креативното мислене.

„Богатите на тирозин храни са много евтин и много здравословен начин да започнете да мислите по-задълбочено. От тирозина могат да се възползват например студентите преди изпит“, пише д-р Колзато. Важната аминокиселина се съдържа в бадемите, фъстъците, киселото мляко и соята, но най-богати на нея са все пак плодовете и особено бананите, портокалите и прасковите. Тъкмо поради това д-р Колзато използва портокаловия сок за експеримента си с 32-ма души. Разделени на групи, те решавали по-бързо ребуси, след като го изпият.

Психоложката припомня, че неслучайно най-креативният човек на нашето време Стив Джобс, създателят на „Епъл“ (ябълка), е бил на плодова диета с много тирозин. Той често казвал, че плодовете са основата на успеха му.

„Освен тирозина единственото нещо, което влияе незабавно на мозъка, е кафето. То също леко повишава когнитивните му функции. Така че, за да получите бърз сборен ефект, пийте си кафето с плодов сок“, съветва д-р Колзато.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар