Петте енергии във фън шуй

Има пет основни движения на енергията. Сили, които действат навън, навътре, издигат се, спадат и кръжат.

Изучаването на тези форми на движение е в основата на една от най-забележителните системи на китайската мъдрост, датираща поне от III век пр. н.е., а възможно и от по-рано. Тя се среща най-често под името „Теория на петте елемента“. По същността си тази теория е по-скоро изучаване на движението на енергията отколкото метод за систематизиране на „елементи“. Тя е един от основните „инструменти“ на практикуващите фън шуй, именно защото се фокусира върху енергийните качества на света.

Петте движения на енергията са широко познати под имената на пет природни явления, символизиращи всички останали движения на енергията от същия тип: Огън, Земя, Метал, Вода и Дърво.

Свързани с тези пет енергии са различни качества или вибрации, които усещаме всеки ден – цветове, миризми и вкусове. Те имат свои съответствия със сезоните, храните, посоките и числата. Тази система е била широко използвана също в китайската медицина, както за диагностика, така и при билково ИЛИ акупунктурно лечение. Всеки от вътрешните органи и дванадесетте основни меридиани или пътища на енергията в тялото, се класифицират съответно според една от Петте енергии.

Всички тези вибрации си взаимодействат по различни циклични схеми. Най-ясно наблюдаваме това при редуването на сезоните. През пролетта енергията се разширява навън и поражда възходящата енергийна сила на лятото. След това започва да се кондензира навътре през есента и потъва надолу през зимата. Този цикъл се повтаря наново с разрастването на следващата пролет. Тоест, тя непрекъснато преминава през периоди на възход, нарастване, кондензиране и спад, с един преходен период, когато посоката на енергията се сменя от една фаза към друга. Тази постоянна преходна сила е хоризонтално въртящата се енергия на Земята.

Огънят, в съответствие с характера на неговата енергия, е устремен нагоре. Това е моделът енергия, характерен за върха на цикъла. Той е лятото на годината или фазата на пълната луна, ярка и кръгла. Щом енергията на Огъня достигне своя максимум, тя започва да намалява и да търси покой.

Дървото символизира енергията, която се разширява във всички посоки. Тази енергия притежава огромна сила, избуявайки отвътре навън като дървото. Това е фазата на цикъла, когато нещата се появяват и започват да нарастват. Това е нарастващата луна, силата на раждането, мощта на пролетта.

Водата се характеризира с низходяща енергия. Това е фазата на цикъла, когато нещата достигат максимума на своя покой и концентрация. Тя е новата луна, тъмна и готова за раждане. В годината тя е зимата.

Земята има енергия, която се движи хоризонтално около собствената си ос, оказвайкu влияние върху преходните периоди между различните сезони. Това движение понякога се изобразява като централна точка на Петте енергии, понякога като фазата между възходящото движение на Огъня и насоченото навътре движение на Метала. Това е фазата на луната преди да започне да намалява – едра, златна, пълна.

Металът, който е най-концентрираната от всички форми на енергия, се създава при нейното движение навътре. Той притежава кондензиращи, сгъстяващи и съсирващи свойства. Той е намаляващата луна, а от годината – есента.

 

Петте животни на фън шуй

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар