Чудното растение лавандула ще ви отърве от стреса само с присъствието си!

Само една дума ми идва на ум, когато си мисля за лавандула: романтично!

Обичам романтиката и красотата в аромата на лавандула и според мен това е един от най-прекрасните аромати в света. Лавандулата има репутацията на едно чудесно растение, използвано за лечение на почти всичко: безсъние, световъртеж, нерви, стомашни проблеми, лошо зрение, инфекции, гърчове, ухапвания от усойница, клатушкащи се пристъпи и парализа. Също така е репелент против бълхи, мухи и комари.

Миризмата на лавандула е успокояващ аромат, който ви носи щастие и спокойствие. Етеричните масла на растението могат да бъдат извлечени или закупени и използвани за много различни цели – от намаляване на стреса до препарати за почистване в домакинството. Лавандулата се използва както при направата на козметични продукти за баня и тяло, така и за направата на прекрасни чайове и лимонади!

Ароматът

Обичате ли миризмата на лавандула? Вие не сте сами. Лавандуловото етерично масло е традиционно използвано при направата на парфюми. То е много полезно в ароматерапията, защото има успокояващ аромат за отпускане на нервите. А това помага против мигрена, главоболие, тревожност, депресия, нервно напрежение и емоционален стрес.

За кожата

Етеричното масло от лавандула е противовъзпалително и стимулира кръвообращението.  Можете да третирате с него порязвания, рани и изгаряния, както и леки обриви, стига да нямате непоносимост или алергия. Лавандуловото масло се използва за лечение на пърхот, лечение на акне, псориазис, екзема и дори бръчки.

Против стрес

Най-силните лечебни свойства на лавандулата е в способността му да облекчава стреса. Дори може да облекчи симптомите на ПМС, което означава, че вие трябва да пиете лавандулов чай преди, по време и малко след месечния си цикъл.

Лавандулов чай

Две супени лъжици лавандулов цвят се запарват в половин литър вода за 10 минути и можете да се насладите на здравословен билков чай. Той е ефективен, колкото и лайката за подобряване на съня и успокояване на нервите.

Против мухи

Ароматът на лавандула отблъсква мухите и молците. Напръскайте малко етерично масло от лавандула от външната страна на дограмата в дома си и мухите няма да влизат. Можете също така да използвате етерично масло от лавандула в съд с вода в дома си, особено през лятото, за да нямате мухи и молци.

 

Етеричните масла премахват напрежението и умората!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар