Как да се справим с малките, които се имат за големи? – продъжение

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Колкото и абсурдно да звучи, но на малчуганите им се струва, че животът е само и единствено в тийнейджърските години

пубер По-големите са страхотни, имат много повече свобода, хубави дрехи, интересен живот. Всичко преди това е досадно очакване на прекрасния период, всичко след това е сива старост. Според Саверио Томасела именно Заради това деца още на 7-8-годишна възраст искат вече да са тийнейджъри, да са големи и самостоятелни – те просто нямат търпение животът им да започне. Следователно ако детето има достатъчно интересни занимания, ако се чувства уверено в себе си, ако получава достатъчно внимание от родителите си и има време не само за досадни занимания, а и за игри, то няма да бърза чак толкова към порастването. Психотерапевтът подчертава, че стремежът към развитие е заложен у всеки от нас, но прекаленото избързване не е. Затова давайте достатъчно внимание и увереност на децата си, за да не мечтаят животът им да се промени и най-накрая да са щастливи.

Родителите искат да си останат тийнейджъри

Според Томасела някои родители подсъзнателно подтикват децата си към по-бързо съзряване. Причината може да е, че самите те имат нужда да се чувстват млади, да има с кого да спортуват, да се разхождат, да гледат филми, да ходят на концерти. Разбира се, че е много приятно да имате дете, което да ви е приятел и с което да може ходите навсякъде заедно, но прекаленото размиване на границите между ролите в семейството никога не водят до добро. Родителите въпреки всичко трябва да си остават родители, категоричен е психоаналитикът.

Понякога се изисква наис тина дребен жест, 3а да може малкият човек да се почувства безценен. Психолози събраха на едно място няколко съвета, които току-виж ви превърнат в по-добър родител, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар