Направете си природен кът у дома с кактуси

Кой казва, че кактусите са скучни? От растенията с бодли се получават изумителни форми, когато няколко различни вида се посадят в една саксия.

Всеки, който се е научил да открива красотата в природата и да й се радва, със сигурност умее да прави композиции от цветя. Много хора дори и не подозират, че притежават тази способност. Открият ли я, те попадат в свят на багри, форми и нови преживявания. Силуетът на композицията може да наподобява малка градина, цветен остров, дори фрагмент от тропически пейзаж.

При подбора на кактусите обърнете внимание и на формата на листата, стъблото, структурата. Колкото са по-различни, толкова по-добре.

Ето няколко ценни съвета:

  • Композицията не бива да се претрупва с цветя;
  • Най-важното изискване е подбраните от вас растения да виреят при сходни условия – светлина, влага, състав на почвата;
  • Спецовете препоръчват да има контраст между цвета, листата, стеблото на отделните видове;
  • Декориращите елементи – кашпата, камъните и близките детайли на интериора, трябва да са с меки, приглушени тонове, за да изпъкне красотата на кактусите;
  • Изберете неутрални цветове за керамичните съдове, в които ще посадите цветята – шоколадово, сиво, зеленикаво, бежово;
  • Кактусите са като санитари, те пречистват въздуха и затова се препоръчват за офиси с компютри и други електроуреди. Растенията отделят биологично активни вещества, които убиват бактериите.
  • Обилният цъфтеж на екзотичните растения е през юли и август. В жегите ги поливайте редовно – и сутрин, и вечер. Има някои кактуси, които през лятото спират да растат и не бива да се овлажняват прекалено.
  • В края на юли и началото на август започва пресаждането на кактусите, които са цъфтели през пролетта. През студените месеци повечето кактуси изискват период на засушаване и почивка, нещо като зимния сън при мечките. За да разцъфнат с цялата прелест на багрите си през пролетта.

 

 

Забавни и интересни факти за хищното растение росянка

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар