Забавни и интересни факти за хищното растение росянка

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Ако си мислите, че месоядните растения се срещат само във филмите – не мислите правилно!

Мъничкото растение росянка привлича и задържа нищо неподозиращите буболечки и насекоми и след това ги смила за вкусна храна. Как тъче своята магия и успява да ги погълне може да ви изненада!

Примамване на насекоми

Цветовете на росянката произвеждат сладка, лепкава течност, която покрива най-малките косъмче на листата. Тази „роса“ блести на слънчевата светлина и привлича насекомите, които са измамени да мислят, че ще получат вкусна храна от сладък нектар. Освен с вида си те излъчват и сладък аромат за привличане на насекомите.

Прихващане на насекоми

Когато насекомите кацнат върху растението, за да търсят храна, те залепват към росната течност върху космите на листото. Борейки се да се освободят от хватката на росянката, те залепват по-здраво, тъй като по-лепкавите власинки се придържат към насекомото. Малките летящи или пълзящи насекоми попадат в капана от лепкава роса и не са в състояние да се освободят.

Поглъщане

Когато растението вече има солидно сцепление с плячката си, листата се свиват над насекомото го задържат здраво. Храносмилателните ензими, отделяни от листата започват да усвояват малката буболечка, докато от нея остане само екзоскелет. Когато листата се отварят, външната обвивка на насекомото в крайна сметка изпада, а росянката чака следващото си хранене.

Цвят

Много росянки променят цвета си в зависимост от количеството на слънчевата светлина, която получават. Когато слънчевата светлина е изобилна, растението е ярко червено, но ако расте в сенчести места – листата са зелени. Някои цветове са зеленикаво-червени.

Размер

Размерът на растението росянка зависи от конкретния сорт. Някои от тях, като например късо листна росянка, са само един инч в диаметър, докато други могат да достигнат височина от 8 инча. Цветята се появяват на високи, стройни стъбла – отворени в продължение на няколко часа в ранните сутрешни часове.

 

Когато подарявате цветя, трябва да знаете какво означават

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар