Как цветовете променят настроението?

Цветовете са в състояние да повлияят на настроението и дори на поведението ни.

Цветовете могат да имат различни значения в различните култури. Например, докато зеленото обикновено се разглежда като успокояващ цвят, пребиваващите в тропическите страни могат да приемат този цвят като опасност. Докато белият цвят се асоциира с чистота в западния свят, източните култури често разглеждат този цвят като студен и стерилен.

Червен

Червеният цвят грабва вниманието ви и повишава кръвното налягане, пулса и дишането. Червеното най-често се свързва със страст и любов. Също може да стимулира апетита, което го прави добър избор за цвят за вашата трапезария. Червеното облекло може да бъде тонизиращо, а също много добре се съчетава с бяло или черно.

Оранжев

Оранжевият цвят предава вълнение и енергия. В древни култури оранжевото е било използвано, за да се лекуват белите дробове и да се увеличат енергийните нива, според Freshome.com. Освен че е грабващ вниманието, този цвят е светъл, приветлив и напомня на красивите цветове на есента. Използвайте оранжевото и неговия по-смекчен братовчед – ръжда, за да създадете приятна стая.

Жълт

Той представлява слънцето, настроението, оптимизма и яснотата. Жълтият цвят подобрява концентрацията, според InfoPlease.com. Въпреки че обикновено се смята за един весел цвят, жълтото може да има отрицателни ефекти. От всички цветове жълтото най-трудното се възприема от очите и затова може да стимулира вашата неудовлетвореност и гняв.

Син

Цветът на небето и водата представлява спокойствие и ведрина. Модните консултанти често препоръчват носенето на синьо на интервю за работа, тъй като внушава лоялност, надеждност и производителност. Ако желаете, можете да използвате този цвят в спалнята си, за да постигнете успокояващи ефекти. Голямото изобилие от синьо, обаче, може да се усеща от някои хора като студено и депресиращо.

Зелен

Цветът на природата е освежаващ и отпускащ. Болниците и лекарските кабинети често използват зеленото, защото е смятан за цвят на изцелението. Училища и предприятия също използват този цвят при декориране на стени и врати, за да повлияят облекчаващо на стреса. Този цвят е абсолютно подходящ за всяка част на вашия дом.

Пурпурен

В най-дълбоките си нюанси лилавото е послание за богатство, величие и драма. Връзката му с кралските особи датира от древни времена, когато лилавият цвят е толкова скъп, че само богатите биха могли да си го позволят. Изберете по-светлите нюанси на лилаво за творчески, женствен и изтънчен вкус.

Черно и бяло

Могат да се разглеждат като неутрални, но всеки от тях има мощно собствено значение. Черното може да представлява сила и елегантност, а може да се облича и защото придава илюзия за по-слабо тяло. В декорацията черното дава дълбочина на помещението, а бялото може да бъде фон за всеки цвят, за да придаде чистота и свежест.

8-те най-модерни цвята на косата

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар