10 храни за здрави зъби и венци

промоции

Всеки път, когато ядете храни, съдържащи захар или нишесте, бактериите в зъбната плака образуват киселини и воят до разваляне на зъбите.

Ето защо изберете храни, които са в състояние да се борят с бактериите в устата, могат да премахват плаката, укрепват зъбния емайл, като същевременно осигуряват свеж дъх. Това е чудесен начин за поддържане на здрави зъби и венци.

1. Плодовете, богати на витамин C.

Високото съдържание на витамин С може да поддържа здрава тъкан на венците. Изследванията показват, че колагенът във венците може да се повреди, ако не получава достатъчно витамин C. Резултатът е, че венците стават по-податливи на бактериите. Плодовете, богати на витамин С са лимони, портокали, ананас, киви, гуава, карамбол, папая, ягоди.

2. Храни, богати на витамин B и фолиева киселина

Необходима е фолиева киселина в достатъчно големи количества, за да поддържате здрави венци и тъкани в цялата уста. Витамин B може да се намери в зелените зеленчуци, кафяв и див ориз, пълнозърнест ечемик, мюсли, овесени ядки, просо и пшеничен зародиш.

3. Хрян

В него се съдържа лизозим –  съединение, което може да инхибира активността на бактериите, които причиняват загубата на зъби.

4. Сусам

Черен и бял сусам са много полезни за стимулиране на растежа на зъбите. Той е богат на калций, така че може да защити костта около зъбите и венците. Дъвченето на сусам има почистващ ефект за зъбната плака и стимулира образуването на зъбния емайл.

5. Сирене

Сиренето балансира PH в устата, тъй като киселата среда ще насърчи растежа на бактериите, които причиняват кариес. Яденето на сирене също заздравява зъбния емайл и произвежда слюнка, която е в състояние да убие бактериите, причиняващи загуба и болка във венците.

6. Лук

Въпреки че много хора не харесват суров лук, поради това, че оставя лош дъх, той е смъртоносен за бактериите в устата, тъй като съдържа сяра.

7. Чесън

Чесънът съдържа някои вещества, които могат да облекчат болките в зъбите.

8. Целина

Целината е добре да се консумира сурова. Високото съдържание на фибри има действието на масажиране на венците, както и почиства остатъците от храна между зъбите. И свежият аромат на целината допринася за приятен дъх в устата ви.

9. Зелен чай

В него се съдържа вещество, наречено катехини, което убива бактериите в устата. Катехините са противовъзпалителни и антибиотици. Това вещество може да доведе до премахване на бактериите, които причиняват лош дъх. Жабуркайте устата си със зелен чай.

10. Магданоз

Дъвченето на магданоз или листа от мента след хранене ще помогне да се запази свежестта на дъха ви. Това растение съдържа монотерпени – вещества, които се изпаряват бързо и лесно да се вливат от кръвния поток към белите дробове, така че ще освободи добър аромат чрез дишането.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар