5 предимства на веганската диета

Вече започнаха най-дългите пости в годината, а те са своего рода веганска диета.

(Разликата между вегетарианската и веганската диета е, че втората не включва храна или хранителен продукт, който идва от животните, включително яйца, мляко и всякакви млечни продукти, мед и др. В действителност, някои истински вегани не използват и продукти, които имат животински произход като козметика с ланолин, вълна и кожа. Тук ви запознаваме с топ 5 на ползите от яденето на веганска храна.

1. Високо съдържание на фибри

Тази  храна се състои предимно от зеленчуци и храни от растителен произход, а те са с много високо съдържание на фибри. Това е особено полезно за здравето на храносмилателната система. Веганската храна помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, като го поддържа чисто.

2. Много минерали

Това са храни, богат източник на минерали като магнезий, калий, фолиева киселина и калций. Ядките, различните видове семена и тъмнозелените листни зеленчуци са източници на магнезий, който помага в усвояването на калция и спомага за здрави кости и зъби. Калият  помага за поддържане на водния баланс в тялото, отстраняване на токсичните вещества от бъбреците и поддържането на системата чиста.

3. Източник на антиоксиданти

Всички плодове и зеленчуци са добър източник на антиоксиданти, които защитават клетките на тялото ви от повреди. Антиоксидантите играят важна роля за предотвратяване на някои видове рак.

4. Източник на витамини

Витамините B помагат за възстановяване на всички клетки в организма, витамин С повишава имунитета, витамин Е помага за поддържането на здрави очи, кожа и сърце и така нататък. Всички известни витамини се съдържат в тези храни и можете спокойно да ги получавате чрез храната си, като се стремите да балансирате с различни видове, а не да се храните само с един вид.

5. Източник на хранителни вещества

Освен съдържанието на различни витамини и минерали, веганските храни също са добър източник на въглехидрати, протеини и фитохимикали. Те също са с ниско съдържание на наситени мазнини.

 

 

Как да направим протеинова диета без месо?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар