ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Мартеницата представлява усукани бели и червени конци. Цветовете имат определен смисъл – бялото носи дълъг живот, а червеното – здраве и сила!

Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух победил византийските войници, той написал писмо и го вързал с бял конец за крака на една птица. Птицата била ранена от византийските войници, обаче успяла да пристигне в българския лагер. Но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта й. Оттам и идеята за усуканите бели и червени конци, които наричаме мартеница.

Друга легенда гласи, че древните корени на този ритуал почитат бог Марс. Той е бог на пролетта, а по-късно и бог на войната. Обикновено войните започвали в началото на март. Тогава жените завързвали на мъжете си червени и бели парчета плат с малки фигури на момиченце и момченце.

Има две версии защо се правело така: първата е да напомнят на мъжете за техните семейства, а втората – да се молят на Баба Марта за хубаво и топло време, за да има по-малко загинали от измръзване войни.

Има няколко версии до кога трябва да се носи мартеницата. Първата и най-разпространена – докато видите щъркел. Добре е, когато го видите той да лети – това означава, че ще имате лека година. Ако щъркелът е на земята и се храни (кълве) също не е зле, но ще работите повечко, за да имате благоденствие през годината. Ако пък щъркелът стои с повдигнат един крак – няма да имате спорна година.

Ако не видите щъркел, мартеницата се носи до Благовещение – 25 март и се връзва на плодно дърво. По това какви плодове ще роди дървото се гадае дали ще имате спорна година.

Снимка: mediaklikk.hu

 

Когато подарявате цветя, трябва да знаете какво означават

 

Честита Баба Марта!


vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар