Колко токсични са тоалетните ти принадлежности?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Продуктите с изтекъл срок на годност и непочистените четки за грим могат да бъдат по-опасни, отколкото си мислиш. Няколко прости съвета ще подпомогнат да се справиш с рисковете.

Четка за грим

В най-добрия случай трябва да почистваш четчиците и гъбите, с които нанасяш грима си, след всяка употреба. Ама наистина ли? Ами да – всеки път, когато слагаш фон дьо тен или сенки, хиляди мъртви клетки полепват по четката. Те са хранителна среда за бактерии, които пък после ще отидат на лицето ти. Използвай шампоан, за да ги почистиш или се довери на спрея за почистване на четки за грим Brush Cleanser, 15 лв. Isa Dora. Трябва само да напръскаш салфетка  с него, след което с нежно въртеливо движение да прокараш косъмчетата на четката по навлажнената й част до пълното почистване на грима.

Слънцезащитни продукти

Не разчитай на слънцезащитния си крем от миналата година това лято. Освен ако е неотварян, всеки продукт за слънце в никакъв случай не трябва да бъде използван след края на срока си на годност, защото формулата отслабва и слънцезащитните филтри намаляват. Когато пазаруваш, не забравяй да провериш срока на годност на тубичката, както и времето, което може да го ползваш, след като вече си го отворила.

Капка за очи

Изхвърли ги четири седмици, след като си ги отворила. Освен това ги съхранявай на по-хладно място, ако не искаш да си докараш инфекция. В случая с капките крайният срок за употреба може да те ориентира само ако си ги съхранявала в идеални условия – на хладно и тъмно място, добре затворени. Но за най-сигурно спазвай правилото за четирите седмици.

Четка за зъби

Знаем, че трябва да я сменяме на всеки три месеца, но сигурно има и още нещо? Да – четките за зъби могат „да си отглеждат“ бактерии, вируси и гъбички. Затова трябва да ги смениш и след като си изкарала някой вирус или си била настинала. Поне веднъж в седмицата оставяй четката си накисната за няколко минути в антисептична вода за уста. Освен това я съхранявай на разстояние от други четки, за да не „прихване“ чужди бактерии.

Грим

Стряскащо изследване показва , че едва 28% от жените проверяват редовно срока на годност на продуктите си за разкрасяване. Ти обаче знаеш, че спиралата за мигли и очната линия може да ползваш в продължение на максимум 6 месеца, докато на моливите, червилата, фон дьо тена, пудрата и ружа може да разчиташ в продължение на две години. „За да удължиш живота на крема за лице в бурканче, вместо да бъркаш с пръст, използвай пластмасова шпатула и я измивай хубаво след всяко ползване“.

Лекарства

Всяко нещо което е било отворено преди повече от година, може вече да не върши работа, а в най-лошия случай – дори да вреди. Според фармацевтите с течение на времето медицинските препарати намаляват действието си. Едва ли много хора ще изпитат някакъв отрицателен ефект, но колкото по-стари са хаповете или сиропите, толкова по-голям е рискът от гадене, замайване или други неприятни последствия.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар