8-те най-богати на хранителни вещества храни на земята!

Експертите винаги ни съветват да се храним здравословно и с разнообразна храна. Но кои точно са най-добрите храни, които да „вкарваме” в тялото си?

Отговорът на този въпрос ще намерите тук.

Конопеното семе. Какво ще получите, когато комбинирате протеини, фибри, незаменими мастни киселини, антиоксиданти, аминокиселини, витамини и минерали? Коноп, разбира се. Това лесно смилаемо семе е удобно за употреба и изключително вкусно. От конопеното семе можете да си направите бърза закуска, да го включите в салатата си или да го добавите към всяко ястие.

Семена от чия. Древна супер храна, използвана още от ацтеките войни. Те може да са измрели, но тяхното наследство е живо и здраво в семенат от чиа. Тези вкусни, непретенциозни любимци на древните хора са заредени с омега мазнини, протеини и фибри. Те са по-добър избор от лененото семе, защото чиа са толкова богати на антиоксиданти, че семената не се развалят и могат да се съхраняват дълго време без да гранясат.

Водорасли спирулина. Докато мисълта за ядене на водорасли може да ви отврати, спирулина всъщност е доста вкусна особено смесена в храната или скрита в шоколадово блокче. Те имат повече антиоксиданти, отколкото всяка друга храна на земята и са заредени с протеини и минерали, което ги прави храна с много висока стойност.

Къдраво зеле. Най-питателната храна, заредена с минерали, витамини, фибри и аминокиселини, както и важни антиоксиданти, които намаляват възпалението и могат да предотвратят рак. Това е вкусна и лесна за приготвяне, универсална храна.

Чист шоколад или какаови зърна. Да, четете правилно. Какаовите зърна са толкова полезна храна, че учените още не могат да идентифицират всичките им ползи. Суровите какаови зърна или натуралният черен шоколад съдържат минерали, витамини, антиоксиданти и са страхотни за сърцето, кожата и мозъка.

Броколи. Мама беше права – трябва да ядете броколи, ако искате здрава храносмилателна система и да намалите риска от рак. Те са богати на витамините С, В5, В9, К и А; минералите желязо, магнезий, фосфор, калий, калций и селен; каротеноиди, лутеин, сулфаран и индоли. Яжте редовно броколи  за подобряване на цялостното си здравословно състояние и да избегнете дихателни, сърдечно-съдови и нервни заболявания.

Спанак. Пресен или замразен той е богат на антиоксиданти, протеини и фибри. Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна. Не трябва да се подлага на дълга термична обработка. Най-добри лечебни свойства има изцеденият от него сок. Особено е подходящ за хора с желязодефицитна анемия.

Горски плодове – ягоди, малини, къпини. За разлика от другите плодове, горските плодове са склонни да бъдат по-малко сладки и пълни с жизненоважни витамини, минерали и антиоксиданти. Дивите плодове винаги са чудесен избор.

 

Колко полезни са „полезните” храни?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар