В съдомиялните машини виреят опасни гъбички!

Съдомиялните машини са перфектното място за развъждане на болестотворни гъбички, известни като „черни дрожди”.

Тези оргнизми са устойчиви на перилни препарати и топла вода и са потенциално опасни за здравето. Гуменото уплътнение на вратата е най-подходящото място за развъждането им.

Трябва редовно да почиствате съдомиялната машина с подходящи препарати.  Ето и един способ с „подръчни” материали:

–          Премахнете всички рафтове, включително и тавата от съдомиялната машина, за да достигнете по-лесно до всички ъгли и уплътнения.

–          Измийте рафтовете и скарите на ръка в мивката с препарат за миене и гъба и ги оставете да изсъхнат върху чиста кърпа.

–          Смесете половин чаша ябълков оцет с 2 чаши топла вода в голяма купа. Ако имате празно шише със спрей-капачка, използвайте го. Напръскайте или нанесете с гъба върху цялата вътрешност на машината.

–          Почистете старателно всички ръбове със стара четка за зъби, след което изплакнете и почистете с топла вода.

–          Поръсете едно пакетче сода за хляб на дъното на миялната машина и разнесете с гъбата навсякъде. Това ще дезодорира и премахне остатъците от мухъл и плесен, които не са се измили с оцета.

–          Поставете обратно рафтовете и скарите и пуснете едно нормално миене, за да се изплакне машината.

При всеки цикъл на измиване можете да добавяте лимонов сок, който е естествен дезинфектант. Подобно на оцета той ще отстрани бактериите и вирусите, защото има много силни антибактериални свойства.

Никога не използвайте препарати или форма на сапун, които произвеждат пяна. Това може да причини преливане на машината с пяна.

 

Миенето на съдовете е бавно самоубийство!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар