Художествената гимнастика – истинският спорт на жените!

Симбиоза от изкуство, естетика и красота този спорт спада към най-привлекателните и красиви дисциплини.

Художествената гимнастика е красив, динамичен и завладяващ спорт за момичета от всички възрасти и способности. Основната му характеристика като композиционна дисциплина е сплавта от най-трудните акробатични елементи за движение, които изискват много висока  гъвкавост и двигателна активност и които са представени от гимнастичките в перфектна хармония с музиката, избрана към упражненията. Топ художествената гимнастичка трябва да има много качества, като някои от най-важните са: баланс, гъвкавост, координация и сила. Също така трябва да притежават способност да се конкурират с останалите състезателки под силен натиск.

Момичетата, които се занимават с този спорт, имат възможност да се насладят на уникалното съчетание на танц, гимнастика, музика и себеизразяване чрез използване на уреди – топка, обръч, въже, лента и бухалки. Практикувайки този спорт те се учат на дисциплина, как да си поставят цели, как да работят в сътрудничество и как да изградят лична увереност в себе си, което им носи творчески опит и здраве.

Дори да нямате възможност да практикувате този спорт, макар и само за разтоварване, нищо не пречи да го гледате с удоволствие. Ето някои правила, по които да оцените висотата на изпълнение на съчетанието от дадена гимнастичка.

Добра форма и изпълнението: в елементите, като скокове или повдигане на пръстите на краката трябва да се отбележи, че краката трябва да са прави, а тя трябва да поддържа стегнато тялото си. Всяко умение трябва да изглежда планирано.

Контрол на уреда: гимнастичката трябва да се движи и трябва да изглежда така, сякаш тя има пълен контрол над него. При падане на уреда се спадат точки.

Гъвкавост: гимнастичките трябва да постигат разтягане най-малко на 180 градуса при скокове и често отиват много по-далеч. В голямата художествена гимнастика те постигат висока гъвкавост в гърба, краката и раменете.

Хореография: тънкостите на движението са много важни в художествената гимнастика. Всяка комбинация трябва да бъде представление от музика и гимнастичката трябва да бъде важна част от танца, а не просто да се използва като музикален фон. 

Уникалност на композицията: ​​голяма гимнастичка ще направи уникален танц, така че да изглежда по-различно от останалите. Той ще има нещо специално – рисковани хвърляния и хващания, сложна хореография, изключителна гъвкавост и умения, които са просто уникални в сравнение с другите.

 

Българският ансамбъл в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Елена Тодорова, Християна Тодорова, Катрин Велкова и Цветелина Найденова, завоювали златни медали в София, 2012 г. – малка снимка

С фитнес могат да се свалят килограми без да правят мускули!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар