Как да разпознаем хиперактивното дете? (1)

detХиперактивното дете е истинско изпитание за родителите си. Всеобщото мнение е, че те са напълно неуправляеми. Може ли все пак поведението им да се коригира?

Хиперактивно ли е детето ви – или просто е палаво, а това ви идва в повече и вече сте склонни да търсите диагноза. Ето няколко признака, които могат да са белег на хиперактивност според lady.ru.

* Хиперактивните деца (ХД) говорят много и бързо, гълтат думите наполовина, прекъсват другите, не слушат какво им казват, задават безброй въпроси – а не чуват отговорите.

* ХД се движат постоянно, трудно се контролират. Продължават с движенията дори когато са изморени. Когато достигнат до пълно изтощение – изпадат в истерия, плачат.

* Реагират много слабо на забраните. Вършат много активно онова, което са си намислили независимо от това къде се намират.
*Често провокират конфликти, защото не умеят да сдържат агресията си. Бият се, хапят и драскат.

Причините за хиперактивността не са окончателно изяснени. Много специалисти смятат, че този тип детско поведение е свързано с трудности при раждането или с проблеми в кърмаческата възраст. Към потенциално рисковата група на ХД се отнасят децата, родени със секцио, “децата от епруветка” (плод на инвитро), недоносените и родените с тегло под нормативите.
Хиперактивността не е присъда: дори когато признаците й се забелязват трайно в поведението на детето, можете да ги преодолеете с много търпение и прилагайки правилния подход. Кой е той?

(Следва)

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар