Как да накараме детето да ни слуша (1)

Cool little boy in a waistcoatИ най-спокойните деца са способни да ни побъркат: от невинни ангелчета за секунди се превръщат в дяволи!

Възможно ли е да накараш дявола да те слуша? Да възприеме разумните ти обяснения и да изпълни това, което искаш от него? Не е лесно – но се получава, твърдят от lady.ru и дават полезни съвети как да постигнем това:

* Обяснeтe му правилата. Децата по цял ден слушат нашето “не”, но колко пъти им обясняваме защо това или онова е забранено? Постепенно детето приема, че въпросното “не” е родителска измишльотина и че когато мама и татко ги няма, можеш да правиш каквото си искаш. Най-добре е да се формулират не повече от 10 правила на поведение. Сетне да се обяснят спокойно и да се изисква да се спазват, защото е ясно какъв е смисълът им.

* Напомняйте. Детската памет е краткосрочна, а волята – слаба. Да се запомни всичко забранено не е проста работа, затова трябва търпеливо да се напомня.

* Обяснявайте. Най-лесно е да кажеш “Не пипай”, но по-добре да обясниш защо. Веднага щом ти види гърба, детето ще посегне към горещия тиган и ще се изгори. Ваша грешка – то просто нарушава една забрана. А можехте да му кажете с какво е опасен проклетият тиган!

* Бъдете твърди. Ако детето не слуша – вие му се карате, но изведнъж то започва да се къса от плач и на вас ви се преобръща сърцето. Втурвате се да го успокоявате, а следващия път всичко се повтаря. Децата усещат съмненията на възрастните и се възползват от тях.

* Гледайте детето в очите. Трябва да сте сигурни, че то ви чува, когато му говорите. Децата трудно разпределят вниманието си и ако са ангажирани с нещо конкретно – няма да чуят и дума от възпитателната ви реч. Тогава има ли смисъл да я произнасяте?

(Следва)

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар