Витамин Н – Биотин се бори срещу косопада!

Този витамин е много необходим за метаболизма на липидите и аминокиселините.

Основни източници, в които се намира Биотинът са: телешкият черен дроб, фъстъците, шоколадът и яйцата.

Чрез приемането на храна нашият организъм си набавя ценни вещества, които му позволяват да работи правилно. Освен това витамините, които ние приемаме с храната имат определена важна роля и за здравето и красотата ни. Ето някои основни витамини, които трябва да поемате редовно и храните, в които се съдържат.

Фолиевата киселина принадлежи към групата от В витамини. Тя е необходима за създаването на ДНК в организма и допринася за здравето на кожата. Освен това участва в предотвратяване на атеросклерозата и е много полезна за протекцията на сърдечно-съдовата система. Тя се намира в състава на: червеното месо без тлъстини, телешки черен дроб и зелените зеленчукови листа.

Витамин В12 – Кобаламин оборазува и поддържа червените кръвни клетки и нервната система. Подпомага да се намали раздразнителността ни и повишава енергията.  Подобрител на концентрацията, паметта и равновесието. Намира се най-много в черния дроб.

В-каротин – това е провитамин на Витамин А, който участва в защитата на нашите клетки от свободните радикали. В организма се превръща във витамин А, а той помага за правилното функциониране на имунната ни система, допринася за здрави кости, кожа, коса, зъби и венци. Подсилва зрението. Намира се в рибата, хайвера и морковите.

Витамин С – засилва имунната система, като прекъсва развитието на замърсяване от микроби и вируси. Има основна роля в поддържането в здравословни граници на кожата и венците, като ускорява възстановяването им. Основно се намира в зеленчуците и най-вече цитрусовите плодове – лимони и грейпфурти. Най-богати на витамин С са червените чушки.

За да не се губят витамините от храните, трябва да следвате някои правила при преработката им – режат се на големи парчета; минимална обработка при висока температура, а по възможност само леко се задушават; приготвяне непосредствено преди консумация; консумирайте плодовете с кората.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар