Ако почувствате, че ви обзема гняв – бройте бавно до 10!

Най-доброто лекарство против гнева е забавянето – да отвлечете вниманието си с друго нещо!

Ако броите бавно до 10, дори когато мислите за същото нещо, което ви е накарало да се ядосате, това ще намали желанието ви за конфронтация. Наложете си да мислите за положителни емоции, за да отвлечете вниманието си от дразнителя напълно.  Махнете се от мястото, което ви ядосва или избягайте от контакт с лицето, което ви предизвиква.  Всеки от нас е имал лош опит от отрицателни човешки емоции, след които изпитва съжаление, защото ние не живеем в рай. Важното е да положите усилия за контролиране на гнева си в подходящия момент, като спазвате няколко основни правила:

Пийте вода – елексирът на живота. Пиенето на чаша вода, когато сте ядосани ще произведе незабавен ефект върху тялото ви. Водата не само ще ви охлади, но също така ще успокои духа ви. Докато пиете вода ще имате възможност да спечелите малко време, за да реагирате на ситуацията по-добре и да успокоите нервите си. Водата ще регулира кръвното налягане и дишането ви.

Дишайте правилно. Като цяло се констатира, че много възрастни не знаят как да дишат правилно. Правилното дишане може да направи чудеса за контролиране на гнева ви, да не говорим, че осигурява достатъчно приток на кръв към вените. За да проверите дали дишате правилно, поставете ръка на корема си. При вдишване, коремът трябва да се подува, а при издишване – да спада. Ако не е така при вас – вие дишате по грешен начин.  Тренирайте с упражнения правилно дишане и не забравяйте да проверите дишането си следващия път, когато се ядосате. Няколко дълбоки вдишвания и издишвания по правилния начин ще ви помогнат да преодолеете гнева.

И още – следващият път, когато се ядосате, се отправете към най-близкия музикален плеър или радио, възможно най-бързо намерете любимата си мелодия и започнете да танцувате! Уверете се, че сте пуснали емоционално успокояваща мелодия, а не рок песен с тежки барабани, въпреки че Iron Maiden може да са ви по-симпатични!

 

Смях и сълзи за здраве!

b17_0

Share this post:

Recent Posts

Добавете коментар