Гневът може и трябва да се контролира!

Не наказвайте себе си и семейството си, а потърсете професионална помощ!

Говорейки, когато сте ядосани, ще изречете слова, за които после ще съжалявате!  Амброуз Биърс

Хората, които имат проблеми с гнева си може да представляват опасност както за другите, така и за себе си. Има много техники за овладяване на гнева, които се отнасят за хора с лични проблеми. Според психологията, хората, които във всекидневния си живот имат проблеми с емоциите, трябва да получат помощ. Неконтролируемите изблици на гняв се отразяват на взаимоотношенията ви с околните и могат да влошат ежедневните ви дейности.

Гневът е емоция, която от време на време може да се изрази. Той варира от леко раздразнение до силен гняв и ярост. Има много критерии, които задействат гнева – някои от тях са външни, а други вътрежни. Гневът е придружен от биологични промени – увеличава сърдечния ритъм и мускулите са напрегнати. След това трябва да се успокоите, за да извършвате някаква дейност нормално. Ако не можете да се успокоите, това може да доведе до проблем и някой да пострада физически или емоционално. В такъв случай от изключителна важност е да потърсите помощ незабавно от професионален психолог. Той ще проведе серия от тестове, за да определи дали наистина имате проблеми с гнева, които изискват терапевтична намеса. Тези тестове включват серия от въпроси – някои сайтове дори предлагат кратки тестове, за да определите сами дали трябва да се видите с психолог.

Научете някои техники за овладяване на гнева и животът ви ще бъде по-приятен. Използваните в йга и медитацията техники могат да помогнат да се научите да дишате. Идеята е, че умът се фокусира само върху дишането и това го успокоява.

Правете редовно някаква гимнастика. Редовните упражнения стимулират ендорфините, които карат хората да се чувстват по-щастливи и така по-малко ще се ядосвате. Много е важно да разпознавате признаците, след които ще ви сполети гняв, за да ги контролирате. Ако знаете, че движението по определен маршрут ще бъде затруднено от лош трафик, променете маршрута. Не пазарувайте в магазина, когато е най-натоварен и не отивайте в заведението за обяд, ако знаете, че ще ви сервира изключително нелюбезната сервитьорка, която ви „лази по нервите“.

Прочетете в следващия материал нашите съвети за справяне с гнева.

 

Терапия чрез смях

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар