Полезни съвети: 4 начина да станете био градинар

Направете нещо полезно за собственото си здраве и за планетата, докато работите в градината

1. Направете си сами тор

Тор от естествени съставки (компост) позволява да се употребят отпадъците от градината и от готвенето. Запазвайте черупките от яйца, изрязаните клонки от храстите, падналите листа и плодове, обелките от зеленчуци и окосената трева. Повечето органични продукти могат успешно да се превърнат в тор.

Навлажнете и нарежете по-едрите отпадъци. Разбърквайте ги периодично, за да проветрявате сместа. Когато вече е ферментирала, можете да я използвате за наторяване. Някои растения, като копривата, ускоряват ферментацията, други, като лайката и глухарчето, благоприятстват развитието на микроорганизми.

био градинар

Съвети за градината

2. Предпазвайте растенията

Биоградинарството уважава всяка форма на живот, но това не означава, че оставя вредителите да опустошават растенията. Използват се старите рецепти като сапунена вода срещу листни въшки или дървесна пепел срещу голи охлюви. В градината могат да бъдат настанени животинки, които я предпазват: калинките се хранят с вредни насекоми, а таралежите – с досадните охлюви. Течният тор от коприва играе роля на фитостимулатор, който подсилва растежа и издръжливостта на растенията.

3. „Опитомете” плевелите

Не ставайте маниак на тема вредни растения, защото плевелите могат да играят и положителна роля. Някои от тях подслоняват полезни насекоми, други служат за наторяване на почвата. Вредните плевели почиствайте на ръка и не ползвайте токсични химически унищожители.

4. Подбор на семената

Не е необходимо непременно да използвате биосемена още повече, че не за всички растения могат да се намерят. По-скоро подберете цветя и зеленчуци, които са приспособими към климатичните условия на вашия регион и към вида почва. Можете сами да правите разсад от някои видове и да обменяте опита си с други градинари.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар