Хладилник или фризер?

Храната ви може да се развали дори и в хладилник или фризер, но ще я запазите по-дълго, ако спазвате следните правила:

Проверете температурата

Най-добре е да използвате специален термометър за хладилници и фризери. Хладилникът трябва да поддържа между 1 °С и 5 °С, а фризерът – около или под -18 °С. Ако хладилникът ви е препълнен или се на­лага често да отваряте и затваряте вра­тата, например, докато се приготвяте за парти или специална вечеря, вероятно е по-добре да го настроите на 1 °С.

Разделете суровата от сготвената храна

За да избегнете кръстосано за­мърсяване, дръжте суровата и сготвената храна на различни рафтове. Съхраня­вайте сурови птици, меса или риба в съ­дове с капак, за да не бъдат в контакт или да покапят върху някоя вече приготвена или готова за консумация изстудена храна.

Съхранявайте ги студени

Оставете останалата от вечеря храна да изстине напълно, преди да я приберете в хла­дилника или фризера. Действайте бързо. Хранителните остатъци трябва да се замразят до 1 час след вечерята и да се консумират в следващите 2 дни, ако се държат в хладилника.

Никога не замразявайте повторно

След като размразите замразена храна, не я връщайте във фризера, освен ако не сте я сготвили и не искате да я запа­зите за по-дълго.

Отстранете опаковката

Ако купувате зеленчуци или твърди плодове като кру­ши или ябълки, увити във фолио или в найлонови торбички, преди да ги сложи­те в хладилника, отстранете опаковките. Меките плодове като ягоди и боровинки е най-добре да се съхраняват в опаковка­та, за да не се развалят. За гъбите е най-добре да се държат в хартиен плик. Плодовете и зеленчуците ще траят максимално дълго, ако ги държите в най-долното отделение на хладилника. Витамините в тях ще се запазят по-доб­ре, ако са на студено.

 

 

Гълтаме токсини и с най-чистата храна: ето как!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар