4 ключови тактики как да отгледате здрави и отговорни деца

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

  • Без телевизор в спалнята

Има няколко основателни причини да извадите телевизо­рите от спалните и да ги сложите само в стаи, където се събира цялото семейство. Ка­то начало, изследванията сочат, че деца, в чиито стаи има телевизор, по-често страдат от наднормено тегло, тъй като гледат повече телевизия и похапват, следейки сериалите. На второ място, имате малък или почти ни­какъв контрол върху това какво гледа детето ви. И на последно място, губите възможността да прекарате повече време заедно като семейство – когато всички се сгу­шите на дивана, за да гледате „Доктор Хаус“.

  • Не се намесвайте в детските спо­рове

Не се бъркайте, когато братчета и сестричета се боричкат, освен ако мисли­те, че сериозно могат да се наранят. Бор­бата ще ги научи на ценни умения като отстояване на позициите, контрол на гнева и компромиси. Ако игнорирането от ваша страна не подейства, изпратете войнстващите си наследници в различ­ни стаи, докато се уталожат страстите.

  • Ограничете избора

Родителят без опит би попитал четиригодишната си дъщеря „Какво искаш да си облечеш днес?“. Предлагането на такъв отворен избор ви гарантира, че малката сладурана ще навлече лилав чорапогащник, ро­зова балетна поличка, жълта жилетка и сандали. По-добра стратегия е, ако сло­жите два тоалета на леглото и я попитате какво би предпочела да носи. Същото се отнася и за храната. Заменете „Какво ис­каш за обяд?“ със „Спагети болонезе или сандвич с домати и сирене?“.

  • Да се храним заедно

Според няколко изследвания децата, които се радват на традиционни семейни обеди и вечери, имат по-малко душевни проблеми и се справят по-добре в учили­ще. Съвременните тийнейджъри често се хранят сами в спалните си, докато гледат телевизия или играят на компютърни игри. Специалистите в отглеждане на де­ца са съгласни, че изчезването на ежедневното семей­но събиране около масата е фактор, който може да по­влияе върху хулиганските прояви на тийнейджърите. Все по-голям брой деца не знаят как да използват ви­лицата и ножа, самотните тийнейджъри претоплят храната от фризера в микровълновата печка и после отиват в стаята си пред телевизора, без да продумат на никого. Затова се вслушайте в професионалистите и се хранете заедно около масата винаги когато можете.

Как да преодолеем зависимостта на детето към някои опасни вещества?

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар