5 стратегии да направите вечерята запомняща се, когато се храните навън

  • Проучване

Би било чудесно да мо­жем да разчитаме, че където и да оти­дем, ще ни поднесат качествена и пряс­на храна. За съжаление, въпреки растя­щия брой добри ресторанти, все още е рисковано да се хапва навън на случаен принцип. От време на време ще ви сер­вират замразена храна, приготвена не­качествено и комбинирана с увехнала салата за гарнитура. Все пак се срещат и отлични заведения, които просто ще трябва да откриете.

Ако отсядате в хотел, поискайте съ­вет на рецепцията. Не се изненадвайте обаче, ако ви препоръчат ресторант, чийто собственик е роднина на рецепционистката.

  • Потърсете второ мнение

Заслужа­ва си да проверите по-подробно, ако ис­кате да запазите маса в ресторант за спе­циален повод като рожден ден или кръг­ла годишнина. След като си харесате няколко места, прегледайте уебсайтове­те на ресторантите. Повечето би трябва­ло да ви дадат нужната информация, включително примерни менюта и сним­ка на основния салон. Ако разполагате с време, си струва да направите проучва­телно посещение, например за обяд – ще е достатъчно да проверите дали мяс­тото отговаря на изискванията ви.

  • Кога да поръчате нещо просто

Ако попаднете в ресторант, който не ви вдъх­ва силно доверие – може би има петна от кафе по менюто или в салона мири­ше на пържена мазнина, или персо­налът изглежда отегчен – най-добре е да си поръчате нещо семпло. Не избирайте „рибния специалитет на готвача“ или нещо твърде сложно. Придържайте се към обикновени ястия като пържoла с пържени картофи. И тъй като в подобни места често прекаляват с топлината обработка на храната, по-добре предупредете, че искате пържолата по-малко препечена, отколкото в действителност я обичате – например ако я харесвате средно опечена, си я поръчайте алангле. Ако сте в пицария, се спрете на пица; ве­роятно ще е по-добър избор от порция макарони.

  • Сезонни храни

По рафтовете на су­пермаркетите има пресни летни плодове и зеленчуци целогодишно. Това не се дължи само на глобалното затопляне, а и на полиетиленовите оранжерии. По време на истинския сезон на един про­дукт той има по-плътен вкус и е най-ев­тин откъм цена. Тогава е и по-полезен за околната среда, тъй като не се налага да се транспортира от другия край на света. Спирайте се на ястия, приготвени с рас­тителни култури, които зреят в момен­та – така ще избегнете вносните и замра­зените храни, когато хапвате навън.

  • Езикът на менюто

Не се подлъгвайте от места, които описват храната си ка­то „сгушена в“ или „почиваща върху канапе“, и не се впечатлявайте от упо­требата на прилагателни – като напри­мер „неустоими сардини“. Топготвачите обикновено предпочитат кратки описа­ния и добрите ресторанти оставят вку­сът на храната да говори сам за себе си.

 

Как да организирате ходене на ресторант с децата?

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар